Het vliegend hert: een spectaculaire verschijning
- Nieuws
- Het vliegend hert: een spectaculaire verschijning
Het vliegend hert behoort tot de spectaculairste en grootste insecten van Europa. Ondanks hun opvallende verschijning, is er nog verrassend weinig bekend over het vliegend hert, en dat terwijl de soort internationaal wettelijk beschermd is. Het EIS Kenniscentrum Insecten gaat proberen daar verandering in te brengen en jij kan daarbij helpen. Hoe? Dat vertelt John Smit bij Vroege Vogels.
Doe mee met onderzoek vliegend hert
Het vliegend hert is de grootste Nederlandse landkever. De mannetjes zijn een indrukwekkende vertoning omdat ze wel 9 cm kunnen worden en immense kaken hebben. Aan deze kaken ontleent het dier dan ook zijn naam aangezien ze lijken op een hertengewei.
Foto door MoniqueWN
Rivaliserende mannetjes
Je zou denken dat de gewei-vormige kaken worden gebruikt om te eten maar niets is minder waar. Ze worden slechts gebruikt om rivaliserende mannetjes en gewillige vrouwtjes te imponeren. Tijdens een gevecht kletteren de kaken tegen elkaar en zelfs dat klinkt een beetje als de geweien van een hert. Het indrukwekkend gevecht heeft een verrassende winnaar. Of de winnaar het vrouwtje, waar het gevecht om begon, ook krijgt is de vraag zoals je kan zien in de achtergrond. Gefilmd door G. Kamphuis.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vrouwtjes en mannetjes zijn makkelijk te onderscheiden: bij vrouwtjes ontbreekt het ‘gewei’. Opmerkelijk genoeg kan het vrouwelijk vliegend hert met haar veel kleinere kaken wel venijnig bijten. Zij gebruikt die kaken om in de bast van bomen te bijten waardoor het sap eruit komt; dat is haar voedsel.
Foto door jrekers
Breng het vliegend hert in kaart!
De verspreiding van het vliegend hert heeft het EIS Kenniscentrum Insecten vrij goed in beeld: "Maar van een trend weten we helemaal niets omdat er niet op een structurele en gestandaardiseerde manier geteld wordt", vertelt John Smit, projectleider bij het EIS Kenniscentrum. "Samen met de provincie Gelderland gaan we proberen daar verandering in aan te brengen door een start te maken met een netwerk van monitoringsroutes."
Smit zoekt mensen die regelmatig korte trajectjes – transecten genoemd – willen lopen bij hun in de buurt (voornamelijk op de Veluwe, omdat het vliegend hert daar wat meer voorkomt). Hoe dat precies in zijn werk gaat wordt hier uitgelegd. Interesse om een route te lopen? Dan kan je je aanmelden bij eis@naturalis.nl, onder vermelding van 'vliegend hert monitoring'.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.