Binnenland
NOS

Veel 'neppe' extra vierge olijfolie in omloop: hoe herken je de echte?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel 'neppe' extra vierge olijfolie in omloop: hoe herken je de echte?

De prijzen van olijfolie vliegen de pan uit en dat leidt tot een stijging in het aanbod van 'neppe' olijfolie op de markt. Wilma van Grinsven-Padberg, een olijfolie-sommelier, legt in RadiOlympia uit hoe consumenten bedrogen worden en wat ze kunnen doen om echte extra vierge olijfolie te herkennen.

Video niet beschikbaar

Wat is sjoemel-olijfolie?

"Consumenten willen graag extra vierge olijfolie kopen, maar krijgen vaak iets wat vet is en lijkt op olijfolie. En daar betalen ze heel veel geld voor", vertelt Van Grinsven-Padberg. Dit soort olijfolie is overal verkrijgbaar; ook in Nederlandse supermarkten. "De olijfolie opbrengst is al twee jaar op rij de helft van wat het zou moeten zijn. Met name in Spanje, wat de helft van de wereldafzet verzorgt. Daardoor schieten de prijzen omhoog - en wordt er misbruik van gemaakt."

Hoe herken je echte extra vierge olijfolie?

Veel mensen hebben geen idee wat de geur of smaak van extra vierge olijfolie is. Maar het herkennen van echte extra vierge olijfolie is eenvoudig: "Als je de fles openmaakt, moet de olie naar gras ruiken", zegt Van Grinsven-Padberg. "In de mond proef je een bittertje achter op de tong en een klein pepertje in de keel. Als je dat ervaart, dan heb je vrijwel zeker een echte extra vierge olijfolie."

Ook wijst ze erop dat een echte extra vierge olijfolie geen vette mond achterlaat na een slokje. "Heb je wel een vette mond, dan heb je dus een ranzige olijfolie, die ruikt ook naar salami. Dat is vies vet."

Quote

Als je de fles openmaakt moet de olie naar gras ruiken

Wilma van Grinsven-Padberg, olijfolie-sommelier

Hoe gezond is olijfolie?

Er bestaan ook misverstanden over het gebruik van extra vierge olijfolie bij het koken. "Het is een fabeltje dat je niet kunt of mag koken met extra vierge olijfolie," zegt Van Grinsven-Padberg. "Het is juist het gezondste product om mee te koken en bakken. Alleen is het zonde om de allerduurste te gebruiken voor het koken; die kun je beter over je pasta doen. Er zit namelijk extra smaak aan."

De toekomst van Europese olijfolieproductie

De productie van olijfolie in Europa staat onder druk door klimaatveranderingen en slechte oogsten. "Irrigatiesystemen en veel investeringen zijn nodig om de productie op peil te houden," legt Van Grinsven-Padberg uit. "Veel mensen zijn afhankelijk van de olijfolieproductie voor hun inkomen, dus het is cruciaal om deze sector in stand te houden."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie