U vertrouwt alles en iedereen - behalve de pers
- Nieuws
- U vertrouwt alles en iedereen - behalve de pers
Slechts 30 procent van de Nederlanders vertrouwt de pers, blijkt uit cijfers van het CBS. En daarmee bungelt de journalistieke beroepsgroep onderaan het lijstje van instanties. Alleen de kerk wordt nog minder vertrouwd - banken, politici en de Europese Unie worden meer betrouwbaar geacht dan journalisten.
Video niet beschikbaar
Sensatie
De zoektocht van journalisten naar sensatie zou daarvoor een argument kunnen zijn. "Ik merk dat op de universiteit ook", zegt professor Dirk Brounen, vastgoedeconoom aan de Universiteit van Tilburg. "Als wij een persbericht schrijven zoeken we zoveel mogelijk naar iets sensationeels zodat we in ieder geval bij de journalist in het vizier staan. “Daar ben ik niet altijd blij mee. Daar wordt het steeds hijgeriger door."
Ook het feit dat journalisten steeds meer factchecks doen van bijvoorbeeld elkaars stukken of van beweringen van wetenschappers draagt niet bij aan het vertrouwen." De grens schuift steeds meer op", zegt journaliste Hella Hueck. "Zal ik dan zelf ook maar een beetje onzin gaan vertellen. Dat wij onze universiteiten moeten factchecken is een botte schande. Je wilt als journalist toch zelf ook onderzoek kunnen doen. Of bestaan wij alleen maar om de rest van de wereld te kunnen factchecken?"
Tijd en geld
De strijd om de meest klikbare nieuwskop komt ook door de druk op redacties om steeds meer te produceren voor steeds minder geld, oppert presentator Eric Smit. "Nou, ik heb juist het idee dat het idee dat het dieptepunt wel achter ons ligt", zegt Hueck. "Tien jaar geleden waren er wel drie gratis kranten op het station. Nu zie je overal betaalmuren en bij het FD was er afgelopen jaar zelfs een groei van 8 procent." Het idee dat nieuws gratis moet zijn is wel veranderd.
Het is ook de vraag of journalisten gewantrouwd worden of juist hun uitingen. Het kan best zijn dat mensen de journalisten niet vertrouwen, maar de stukken in de krant wel. Daarnaast moeten mensen soms ook zelf beter hun best doen, vindt Hueck.
"Het mooie aan internet is dat wij ook kunnen zien hoe lang mensen onze artikelen lezen", zegt Hueck. "Dan schrijf je een mooi doorwrocht stuk en dan haken de lezers na twee alinea’s af."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Reageren?
Je kunt reageren via de voicemail of via een (spraak)bericht op Whatsapp: 06-57504448. Daarnaast heeft dr Kelder een gratis Whatsapp-dienst: app JORT AAN naar het 06-nummer en dr Kelder houdt je op de hoogte van de laatste hypes en tegendraadse nieuwtjes.