Binnenland
NOS

'Bijna derde van Nederlanders weet niet hoe orgaandonatie werkt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bijna derde van Nederlanders weet niet hoe orgaandonatie werkt'

Veel mensen weten niet hoe orgaan- en weefseldonatie werkt. Uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat bijna een derde van de mensen niet weet dat je zelf kunt aangeven welke organen je doneert. En een grote groep mensen denkt dat ze niet geschikt zijn als donor, terwijl ze dat wel zijn.

‘Bijna derde Nederlanders weet niet hoe orgaandonatie werkt’

Video niet beschikbaar

"Ik was wel geschrokken van het feit dat niet iedereen begrijpt dat je jouw eigen keuzes specifiek kan maken in het donorregister", zegt Naomi Nathan, directeur-bestuurder van de Nederlandse Transplantatie Stichting in het NOS Radio 1 Journaal.

Onvoldoende oriëntatie

Volgens haar oriënteren veel mensen zich niet voldoende over orgaantransplantatie. "Als je zelf jouw organen wil doneren, maar bijvoorbeeld niet je ogen, kun je dat volledig zelf aangeven." Wanneer mensen genoeg informatie zouden hebben over orgaandonatie, is de kans groot dat meer mensen donor zouden worden, zegt Nathan.

Weinig belemmeringen

Uit onderzoek van Ipsos blijkt ook dat veel mensen denken niet geschikt te zijn als donor. Zo denkt 36 procent niet te kunnen doneren als ze een chronische ziekte hebben, en 62 procent van de mensen denkt geen weefsel of organen te kunnen afstaan als ze alcohol drinken. "Met veel ziektes kun je wel doneren. Soms kan je niet alles doneren wat je zou willen, maar het is vaak nog wel mogelijk."

"Als je drugs gebruikt, veel rookt of veel drinkt, kan je zeker ook nog doneren. Maar als je veel gerookt hebt, kan het zo zijn dat je dan niet je longen kan doneren. Over het algemeen kan je nog veel doneren en veel mensenlevens redden", aldus Nathan.

Wanneer mensen twijfelen of zij wel geschikt zijn, kunnen ze volgens Nathan het beste naar een huisarts stappen. "Dat zijn echter wel hele specifieke gevallen, over het algemeen zijn er weinig belemmeringen."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie