Loonkloof basis- en middelbaar onderwijs gedicht: 'Gelijk werk, dus gelijke beloning'
- Nieuws
- Loonkloof basis- en middelbaar onderwijs gedicht: 'Gelijk werk, dus gelijke beloning'
Er is een akkoord bereikt over het dichten van de loonkloof tussen leraren op de basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Daarmee is een bedrag gemoeid van 919 miljoen euro, meldt het kabinet samen met de zeven onderwijsorganisaties en -vakbonden die over het akkoord hebben onderhandeld.
Video niet beschikbaar
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schrijft in een persbericht dat basisschoolleraren er de komende jaren minimaal 4 procent en gemiddeld 10 procent op vooruit zullen gaan. Op basis van een voltijdsalaris komt dat neer op een gemiddelde stijging van 5300 euro per jaar.
"Ik vind het goed nieuws dat iedereen in het basisonderwijs er aanzienlijk op vooruit gaat", vertelde Nicole ter Harmsel in Nieuws en Co. Ze geeft les aan groep 7 op basisschool De Windhoek in Almelo. Want ook schoolleiders en onderwijsondersteuners gaan er op vooruit. "Dus iedereen in het basisonderwijs krijgt meer waardering. Dat vind ik mooi", zegt ze.
Meer waardering
De afgelopen jaren waren er veel demonstraties van basisschoolleraren. Dat heeft dus geholpen, erkent Ter Harmsel dus ook. "Als je ziet dat je het met een grote groep doet, zie je dat het effect kan hebben."
"Het geeft me een stukje waardering voor je beroep", legt ze uit. "Basisschoolleraren geven les, net zoals leraren op de middelbare school. Dus waarom dat verschil er was, is mij onduidelijk. Het voelt gewoon goed dat mensen die gelijk werk doen, gelijk beloond worden."
Personeel terug?
Met het akkoord moet het aantrekkelijker worden om in het onderwijs te gaan werken en het gemakkelijker worden om personeel te behouden. "Ik kan me voorstellen dat je twijfelt vanwege het salaris, dat dit meehelpt." Op die manier moet zowel de werkdruk als het personeelstekort in het onderwijs aangepakt worden.
"We gunnen iedereen een goede leraar, die leerlingen enthousiast maakt om een boek te lezen, rekenen steeds weer begrijpelijk uitlegt en klas na klas leert hoe je respectvol met elkaar omgaat. Daarvoor is het essentieel dat er genoeg leraren zijn die hun vak goed kunnen uitoefenen", zegt minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs).
Ter Harmsel hoopt ook dat mensen die vertrokken uit het basisonderwijs, nu besluiten om weer terug te komen. "Ik zou het fijn vinden dat mensen door deze stappen wille terugkomen. Dat zou fantastisch zijn."
Minister Wiersma, Thijs Roovers van de AOb en Nicole ter Harmsel
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.