Weet jij of je valentijnsboeket bespoten is?
- Nieuws
- Weet jij of je valentijnsboeket bespoten is?
Een bosje (rode) rozen en Valentijnsdag: ze lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar op veel bloemen die je in de winkel of op de markt koopt zitten bestrijdingsmiddelen die eigenlijk niet in Europa gebruikt mogen worden. Verslaggever Ruben Messelink ging eerder deze week voor EenVandaag de markt op om te checken of mensen wel wisten waar hun bloemen vandaan kwamen. En hij sprak biologische bloementeler Geert op 't Hof over zijn bloemen.
Video niet beschikbaar
De laatste dagen werden er weer veel bossen bloemen verkocht voor geliefden, want het is vandaag Valentijnsdag. Uit een peiling van Natuur en Milieu blijkt dat de meeste mensen geen idee hebben waar die bloemen vandaan komen en of er bestrijdingsmiddelen op zitten. Vaak is dit wel het geval.
China, Kenia en
Uit onderzoek van Pesticide Action Network Netherlands blijkt namelijk dat er veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden bij bloemen die in boeketten terechtkomen. In de dertien onderzochte bossen bloemen werden 71 stoffen gevonden, waarvan bijna de helft (39 procent) zelfs verboden zijn in de Europese Unie.
Dat deze stoffen alsnog in de bossen bloemen komen, komt voornamelijk omdat er veel bloemen van buiten de EU komen. Veel bloemen die wij in de winkel kopen komen uit landen als China, Kenia en Ethiopië, waardoor telers zich dus niet per se hoeven te houden aan de strengere Europese regels.
Meer vraag naar biologisch
Geert op 't Hof is bloementeler in Gelderland. Maar in vergelijking met de marktkraampjes en supermarkten is zijn land nog kaal. "We zitten nu nog in de winterfase", vertelt hij. "Ook omdat het momenteel nog best fris is voor de tijd van het jaar."
Op 't Hofs bedrijf is pas sinds kort overgegaan op biologisch telen. "We hadden nooit echt de bedoeling om biologisch te worden, omdat daar nog niet veel vraag naar is", legt hij uit. Maar die vraag zag hij de laatste jaren groeien. "Dus zijn we daar serieus naar gaan kijken. En toen bleek het dat we daar als bedrijf klaar voor waren."
Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.