Binnenland
NOS

Rioolwater zorgt voor schadelijke schimmels in huizen in Enschede

foto: Oost
  1. Nieuwschevron right
  2. Rioolwater zorgt voor schadelijke schimmels in huizen in Enschede

Bewoners van vijftig huurwoningen in Enschede moeten verhuizen in verband met waterschade aan hun huizen. De schade is ontstaan door overstromingen als gevolg van extreme regenval op 21 juli. Het opgekomen rioolwater heeft de woningen zó beschadigd dat het niet verantwoord is er te blijven wonen.

50 woningen in Enschede onbewoonbaar door waterschade

Video niet beschikbaar

Het riool kon de extreme regenbui niet aan waardoor het overstroomde. Via de vloeren en de wc's is het rioolwater in de woningen terecht gekomen. Het water stond tot wel een halve meter hoog in de huizen. Leon Buiting is directeur van woningcorporatie De Woonplaats, volgens hem zijn de woningen onbewoonbaar geworden. Hij adviseert de bewoners om gebruik te maken van de mogelijkheden die de woningcorporatie biedt om het huis te verlaten.

Schadelijke schimmel

"Het is niet op te lossen met een keertje goed schoonmaken" licht Leon Buiting toe. De vloeren zijn krom getrokken van het vocht en de muren zijn doordrenkt met het vieze water, maar er is nog iets ergers ontdekt. De GGD heeft een aantal woningen onderzocht en er is schadelijke, zwarte schimmel aangetroffen. Dat is heel ongezond en de voornaamste reden dat mensen hun huis uit moesten.

"Voor de mensen is het echt een ramp" zegt Buiting. De reacties van de bewoners waren dan ook erg emotioneel. "Je bent je huis kwijt, je boedel kwijt en je weet dat je voor langere tijd ergens anders moet wonen." De huizen worden (nog) niet gesloopt, op dit moment wordt er nog gekeken wat er nodig is voor eventueel herstel van de woningen. Dit kan een half jaar tot een jaar duren. "De gemeente werkte goed samen, en heeft ervoor gezorgd dat de mensen die geen familie hebben, in een hotel zijn ondergebracht" vertelt de directeur van de woningcorporatie.

Ook in andere delen van Enschede hebben mensen last gehad van de de extreme regenbuien. De waterschade is daar nog niet zodanig groot dat mensen hun huizen uit moeten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie