Binnenland
BNNVARA

Tussen de dino's en vlinders: Vroege Vogels vanuit Naturalis

foto: Naturalisfoto: Naturalis
  1. Nieuwschevron right
  2. Tussen de dino's en vlinders: Vroege Vogels vanuit Naturalis

Sinds dit weekend is Naturalis weer open voor publiek. Van vlinders tot vogels, van mammoeten tot sponzen: na een jarenlange verbouwing is alles weer te aanschouwen in het natuurhistorisch museum in Leiden. Een grotere reden om vanuit het Leidse instituut uit te zenden is er niet toch? Daarom verruilde Vroege Vogels voor deze bijzondere zondag het Naardermeer voor Naturalis.

Naast pronkstukken als Trix de T-Rex, Stier Herman en een levensgrote maanvis heeft het museum veruit de grootste natuurhistorische collectie van Nederland, met zo'n 42 miljoen objecten. Aan Naturalis zijn diverse wetenschappers verbonden en heeft het Leidse instituut 10 hoogleraren in dienst.

Waarom sponzen zo belangrijk zijn

Een van hen is Nicole de Voogd, hoogleraar mariene ecosystemen en sponzenonderzoeker. De Voogd reist de hele wereld af op zoek naar de meest wonderlijke exemplaren. Twee weken geleden maakte ze haar laatste, spectaculaire sponzen-reis. In Vroege Vogels vertelt ze natuurlijk over deze trip, over het belang van sponzen en waarom de medische wetenschap enorm geïnteresseerd hierin is.

Wondere wereld van sponzen

T-Rex en langnekken

Trix de T-Rex Bron: Naturalis

Het grote pronkstuk en populairste object van het nieuwe museum is zonder twijfel Trix de T-Rex. Enkele jaren geleden werd de dino ontdekt en aangekocht door Naturalis. Paleontoloog Anne Schulp is de laatste jaren vanuit Naturalis betrokken bij verschillende dino-opgravingen.

Onlangs maakte Schulp bekend dat er verschillende reusachtige langnek-dino's zijn aangetroffen in het Amerikaanse Wyoming. Daar zoeken ze op dit moment naar exemplaren. De kans is groot dat een van die langnekken ook een plekje krijgt in Naturalis.

Fleurige vlinders

Honderdduizenden nog niet bestudeerde vlinders liggen in het archief van Naturalis. Bij het opruimen van een depot tijdens verbouwing werden allemaal vlinders gevonden, opgevouwen in krantenknipsels. Deze papillotten komen van over de hele wereld. De kans is groot dat er tussen deze exemplaren ook nieuwe vlinders voor de wetenschap zitten. Naturalis digitaliseert die vlindercollectie met behulp van vrijwilligers.

Vergeten vlinders

Aram de orang-oetan

Een van de meest bijzondere verhalen van Naturalis komt uit Borneo. Bij toeval werd de baby orang-oetan Aram ontdekt in het archief. Het aapje staat symbool voor de manier van verzamelen van vroeger. Toen werden dieren uit de boom geschoten om als pronkstuk in een verzameling te dienen.

Ook is Aram een symbool van deze tijd. De tijd dat bossen worden gekapt voor de palmolie-industrie in Maleisië en Indonesië. Daardoor wordt het leefgebied van orang-oetans steeds kleiner.

Bron: Naturalis

Rondleidingen

Negen zalen heeft Naturalis, waarvan zeven met een permanente tentoonstelling. Conservator Steven van der Mije neemt ons mee naar de IJstijd en naar De Verleiding, waar alles wat komt kijken bij de voortplanting te zien is. En natuurlijk naar het nieuwe depot, waar al die miljoenen objecten liggen opgeslagen

Rondleiding door Naturalis

Steven van der Mije bij een kokosnoot

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie