Binnenland

Commentator Arman Avsaroglu: 'Radio is het mooiste medium om voetbal te volgen'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Commentator Arman Avsaroglu: 'Radio is het mooiste medium om voetbal te volgen'

Het zijn drukke weken voor de voetbalcommentatoren op NPO Radio 1. Behalve elk weekend eredivisie is er ook bekervoetbal, de Europa League en de Champions League. Van alle wedstrijden met Nederlandse clubs wordt verslag gedaan, onder meer door NOS-commentator Arman Avsaroglu.

Er is geen mooier medium om voetbal te volgen, vindt Avsaroglu, vooral vanwege de snelheid. "Zelfs als je naar een wedstrijd kijkt, voegt radio iets toe. Je kan wel zien wat er gebeurt maar het is ook prettig om dat te horen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


De wedstrijd begint voor Arman al een aantal dagen eerder. Hij houdt kranten en websites in de gaten voor het laatste clubnieuws. Zo'n twee uur voor de wedstrijd arriveert hij bij het stadion. Na een kop koffie en een broodje kroket van een schaal met het bordje 'Alleen voor de pers' neemt hij de opstelling door.

Alle bijzonderheden worden opgeschreven, maar tijdens de uitzending is hij er zuinig mee. "Feitjes moet je alleen gebruiken als ze echt iets toevoegen. Ik doe het nog wel, maar niet zoveel meer als in het begin," vertelt Avsaroglu. Hij geeft het liefst commentaar zoals hij het zelf ook graag hoort. "Het leukst vind ik het om gewoon de bal te volgen, maar ik ga ook op zoek naar een grap. Humor is heel belangrijk op radio."

Foto: NPO Radio 1

Een half uur voor de wedstrijd maakt hij verbinding met Hilversum. Daarna meldt hij zich regelmatig in de uitzending, of er nu wel of niet iets gebeurt. Avsaroglu: "Je moet het benoemen als een wedstrijd niet goed is, maar als een luisteraar steeds hoort hoe saai of slecht het is dan gaat hij naar een andere zender. Het moet wel leuk zijn om naar te luisteren."

Hoger dan NPO Radio 1 is er niet als het gaat om live sportverslaggeving op de radio, maar Avsaroglu leert nog steeds bij. "Frank Snoeks op tv vind ik een ongelofelijk goede commentator. Bij Langs de Lijn ben ik groot geworden met Bas Ticheler en Jack van Gelder."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dankzij een interview voor zijn scriptie kon Avsaroglu aan de slag bij de NOS. "Ik wilde altijd al graag commentator worden, maar wist nooit hoe het moest. Ik schreef een scriptie die over sport ging en daarvoor moest ik een afspraak maken met de chef commentatoren bij de NOS. Na afloop vroeg ik: hoe word je commentator? We kunnen wel een testje doen, zei hij. Dat deden we in De Kuip, bij Feyenoord - AZ. Dat vond hij zo goed dat ik een half jaar later een wedstrijd mocht doen."

Daarmee kwam een jongensdroom uit. "De eerste wedstrijd was helemaal niet zo goed want ik was bloednerveus. Maar ik zat in Langs de Lijn en om dat te mogen doen is fantastisch."

Ster advertentie
Ster advertentie