Binnenland
AVROTROS

Hoe krijg je statushouders aan het werk? 'Wordt te makkelijk over gedacht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe krijg je statushouders aan het werk? 'Wordt te makkelijk over gedacht'

Komende jaren neemt krapte op de arbeidsmarkt toe. Dat terwijl tienduizenden statushouders zonder werk zitten. Hoe kan het dat zoveel mensen geen baan hebben terwijl ze dat wel willen? Charity Timmers helpt statushouders aan een baan en vertelt daarover in de uitzending.

Video niet beschikbaar

"Er wordt te makkelijk gedacht over statushouders aan het werk krijgen. Af en toe voel ik me net zo'n zendeling", zegt Weener XL-accountmanager Charity Timmers. Binnen het werk- en ontwikkelingsbedrijf helpt ze statushouders aan een baan. Dit doet ze door het contact met werkgevers in de bouw- en technieksector, die statushouder banen kunnen bieden, te onderhouden.

Veel vooroordeel

"Werkgevers, zeker in deze sectoren, stellen vaak hoge eisen waar statushouders nog niet aan kunnen voldoen wanneer ze aan het werk mogen", legt Timmers uit. Ze hebben volgens haar vaak problemen met het beheersen van de taal en het hebben van een goede vakopleiding. "Dat kunnen of hebben statushouders vaak nog niet."

"Er bestaan nog veel vooroordelen over deze groep", gaat ze verder. Timmers vermoedt dat dit komt doordat werkgevers te weinig weten over de wereld van statushouders. Ze hebben dus geen idee van de problemen waar deze eventuele werknemers mee kampen.

Werken en inburgeren

Door de nieuwe Wet inburgering moeten statushouders tegelijk werken en inburgeren, wat betekent dat ze niet meteen aan alle eisen van veel werknemers kunnen voldoen. "Ze spreken de taal nog niet goed genoeg. En moeten vaak overdag inburgeren, waardoor ze niet fulltime kunnen werken. Dat vormt voor veel werkgevers een struikelblok", vertelt de accountmanager.

Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie