Seksueel grensoverschrijdend gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking
- Nieuws
- Seksueel grensoverschrijdend gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking
Het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners naar patiënten neemt toe, vooral in de gehandicaptenzorg. Volgens Jacqueline Moelands, een trainer bij de LFB (belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking), is deze toename grotendeels te wijten aan een grotere bewustwording. Ze vertelde erover in Nieuws en Co.
Video niet beschikbaar
"In het verleden werd veel van dit soort incidenten in de doofpot gestopt", legt Moelands uit. "Mensen schaamden zich en durfden er niet voor uit te komen. Maar nu zien we gelukkig een trend waarin mensen er wél over durven te praten." Moelands benadrukt de kwetsbaarheid van mensen met een verstandelijke beperking voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, vooral vanwege de afhankelijkheidsrelaties die ze vaak hebben in zorginstellingen. "Ze wonen dicht op elkaar en voelen zich niet altijd vrij om voor zichzelf op te komen", zegt ze. "Vaak weten ze niet eens wat wel en niet acceptabel is, en of ze er überhaupt iets van mogen zeggen."
Belang van bewustwording door films
Om dit bewustzijn te vergroten, heeft de LFB enkele jaren geleden een film gemaakt over seksueel misbruik bij mensen met een verstandelijke beperking. Moelands legt uit dat deze film essentieel was omdat het de verhalen vertelde van mensen die misbruik hadden meegemaakt en niet serieus werden genomen. "Doordat het verhaal verteld wordt door de mensen zelf, komt het des te harder binnen", voegt ze eraan toe.
Een verhaal dat Moelands bijbleef, was dat van een vrouw in een rolstoel die door haar begeleider werd misbruikt, maar door niemand werd geloofd. Ook vertelt ze over een cliënt die na misbruik door een groepsgenoot gestraft leek te worden door de overvloed aan hulpverleners die op haar afkwamen.
De LFB geeft trainingen aan zowel zorgverleners als mensen met een verstandelijke beperking, waarbij de belangrijkste boodschap is dat ze niet alleen staan en dat praten over hun ervaringen essentieel is. Moelands boodschap is duidelijk: "praten kan helpen om verder te komen."
Gehandicaptenzorg
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.