Binnenland
BNNVARA

Jongeren steeds vroeger in aanraking met drugscriminaliteit: 'Het begint al in groep 8'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren steeds vroeger in aanraking met drugscriminaliteit: 'Het begint al in groep 8'

Ze worden steeds jonger en steeds meedogenlozer. De aanwas in het Nederlandse drugscircuit groeit, en daarmee de ondermijning van het gezag. Zijn we op weg een Narcostaat aan de Noordzee te worden? In De Nieuws BV vertelt Martin Sitalsing, hoofdcommissaris van Politie Eenheid Midden-Nederland, hoe we dit probleem aan moeten pakken.

Video niet beschikbaar

Volgens cijfers van RTL Nieuws blijkt dat in sommige wijken meer dan een op de acht jongeren drugscrimineel dreigt te worden. Dat gaat over 162.000 jongeren tussen de 8 en 21 jaar oud. Schrikbarende cijfers waar de politie zijn handen vol aan heeft. Vooral nu ook is gebleken dat de gemiddelde instapleeftijd steeds lager lijkt te worden.

Groep 8

Het wordt voor kinderen en jongeren steeds makkelijker om in aanraking te komen met het criminele circuit, zegt ook hoofdcommissaris Sitalsing. Ook ligt de gemiddelde instapleeftijd steeds lager. Een paar jaar geleden lag die rond de 15 jaar, nu begint het al in groep 8, waar de leeftijd gemiddeld 12 is.

Om dit probleem aan te pakken pleit Sitalsing om jongeren later hun schooladvies te geven en daarmee kinderen langer bij elkaar in de klas te laten. "Geef kinderen hun middelbare schooladvies pas rond hun vijftiende, tot die tijd kunnen kinderen van verschillende niveaus zich beter aan elkaar optrekken en van elkaar leren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Parallelle samenlevingen

Naast de problematiek rond de drugscriminaliteit ziet de politiechef een ander samenlevingsbreed probleem. "Van probleemwijken tot corona-demonstranten, overal zie je groot maatschappelijk ongenoegen. Mensen lijken op zoek te zijn naar trigger events om zich daarin te manifesteren en te laten horen."

Sitalsing ziet op veel vlakken parallelle samenlevingen ontstaan. ''Mensen voelen zich zo in een hoek gedrukt, dat ze zich gelegitimeerd voelen om geweld te gebruiken. Dat maakt het gevaarlijk."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie