Binnenland
NOSNTR

Moslimorganisaties doen aangifte tegen Wiersma om 'schenden grondwet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moslimorganisaties doen aangifte tegen Wiersma om 'schenden grondwet'

Honderden moskeeën en islamitische organisaties in Nederland hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Dat meldt Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) vandaag.

Moslimorganisaties doen aangifte tegen Wiersma om 'schenden grondwet'

"De minister laat opzettelijk na om uitvoering te geven aan de bepalingen van de grondwet", zegt Joram van Klaveren van SPIOR in Nieuws en Co. "Dan kan je denken aan de vrijheid van godsdienst, meningsuiting, vereniging, maar ook de vrijheid van onderwijs. Hij moet die grondrechten beschermen en dat doet hij nu niet met de plannen die hij heeft."

Aangifte

"Daarnaast heeft de minister in verschillende keren in de media aangegeven dat op die informele onderwijsinstellingen onder meer geleerd zou worden dat de holocaust nooit zou plaats hebben gevonden en dat homo’s van het dak zouden moeten worden gegooid. Dat klopt niet", vertelt Van Klaveren. "SPIOR heeft ook onderzoek gedaan naar de hele regio Rijnmond en er ligt ook nog een onderzoek verkenningen van de vorige minister. Die voorbeelden die hij noemde, hebben nooit plaatsgevonden. Dus het is een beetje gek dat de minister weet dat deze voorbeelden niet hebben plaatsgevonden, maar ze wel gebruikt om zijn verhaal te verkopen. Dat zijn bezwaren die wij hebben gemaakt."

Wijzigen

Van Klaveren en de organisaties hopen door aangifte te doen dat Wiersma zijn plannen aanpast. "Wij hebben afgelopen maanden heel veel gesproken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. We hebben Kamercommissies geïnformeerd, gesproken met individuele Kamerleden. Maar tot nu toe heeft niets er toe geleid dat de plannen zijn gewijzigd."

Volgens Van Klaveren is dit dan ook de laatste stap die de organisaties kunnen nemen. "We hadden deze stap liever niet genomen, maar de minister dwingt ons als het ware”, vertelt hij. “We hebben 18 november ook al in een brief aangegeven bij de minister dat dit een pad was wat we zouden kunnen gaan bewandelen als hij niet tot inkeer zou komen. Het feit dat hij dat niet doet, en er zelfs een schepje bovenop deed in de media, maakt het voor ons bijna onmogelijk om dit niet te doen."

Toezicht

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet weten dat de minister kennis heeft genomen van de aangifte. Hij stelt dat toezicht wat hem betreft nodig op plekken waar signalen bekend zijn van radicaal gedachtegoed. "Het is heel opmerkelijk dat wanneer er gevraagd wordt: wat bedoel je dan met radicaal gedachtegoed? Wat bedoel je met antirechtstatelijk, antidemocratisch? Dat hij daar geen definitie van kan geven."

"Het is natuurlijk gek als je een wet wil optuigen, het minste wat je kan verwachten, is dat je jouw gedrag kan aanpassen op die wet. Zogenaamde lex certa-beginsel. Dat is hier niet het geval, de minister weet zelf geen eens waar hij over spreekt. Dat geeft hij zelf ook aan. Hoe moet je beleid maken op iets waarvan niet duidelijk is waar je het over hebt."

Onderzoek

Voor deze wet wordt er veel gewezen naar onderzoek van Nieuwsuur en NRC. Daar uit bleek dat op verschillende weekendscholen kinderen leren de 'ongelovige' samenleving af te wijzen. "Er is niemand die getekend heeft vandaag die ontkent dat er geen verbeteringen plaats kunnen vinden en misstanden kunnen zijn. Dit gaat alleen om zo’n kleine groep dat het een beetje bijzonder is om het infrastructuur, in dit geval van de moslims, onder een vergrootglas te zetten en te stellen dat de instellingen bij voorbaat verdacht zijn."

Daarnaast waren rondtrekkende leraren vooral het probleem in het onderzoek van NRC en Nieuwsuur, stelt Van Klaveren. "Het waren geen mensen die verbonden waren aan specifieke koepels. Er is natuurlijk ook zoiets als een zelfreinigend vermogen. Er is een enorme professionaliseringsslag gemaakt de afgelopen jaren bij de islamitische instellingen die informeel onderwijs verzorgen. Er wordt nu gevraagd of iemand een bepaalde achtergrond heeft in de pedagogiek, didactiek, wat er precies geleerd wordt et cetera." Maar volgens Van Klaveren krijgen deze instellingen niet de ruimte voor het zelfreinigende vermogen. "Sterker nog, de minister houdt het tegen, polariseert verder en handelt in strijd met de grondwet."

NC spior aangifte

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie