Hoe betrouwbaar zijn de coronasneltesten?
- Nieuws
- Hoe betrouwbaar zijn de coronasneltesten?
Het aantal locaties waar een coronasneltest gedaan kan worden neemt toe. Terwijl de journaals en kranten berichten over de lange wachttijden voor een test en de uitslag daarvan, schieten de commerciële aanbieders als paddenstoelen uit de grond.
Video niet beschikbaar
Zo doet ook Christiaan Widdershoven, arts in het Amsterdam UMC, commerciële sneltesten sinds de GGD twee weken geleden een aantal sneltests goedkeurde. "We hebben allemaal meegekregen wat corona tot nu toe met de economie heeft gedaan. Het leek me een mooie manier om in eerste instantie ondernemers in de buurt te kunnen helpen en ze wat snellere resultaten te geven zodat hun zaken minder lang dicht hoefden", zo vertelt hij in Stax&Toine.
Binnen 15 minuten
Of dat goed voelt om als arts aan een coronatest te verdienen, daarover zegt hij. "Deze tests moeten door een arts worden afgenomen, dus in die zin is het iets dat bij een artsenrol past. Als arts heb je een eed afgelegd om de gezondheid te willen bevorderen en op deze manier kan dat door te zorgen dat mensen eerder weer aan het werk kunnen en hopelijk minder bedrijven failliet zullen gaan. Ik zie daar geen probleem van plichten in."
Verslaggever Roos Oosterbaan ging met Widdershoven mee naar een bedrijf in Haarlem waar eerder een werknemer positief testte. De directeur laat nu andere werknemers testen middels een sneltest. "Voor mezelf zou ik wel op een GGD-test willen wachten, maar als het gaat om mijn bedrijf en de onzekerheid kan binnen een kwartier weggenomen worden, dan graag", zo legt hij uit.
"Als iemand nu denkt: ik voel me niet zo lekker en die moet op de test en uitslag wachten van de GGD, dan zit diegene twee a drie dagen thuis. Als dat er meerdere worden kan je de deur wel dicht doen. Dus als werkgever ben ik blij met een test die binnen 15 minuten zegt je hebt het wel of niet."
Antigen
De sneltest, ook wel antigeentest, werkt op een iets andere manier dan de PCR-test die de GGD uitvoert. In het laatste geval vindt een kweek plaats in het laboratorium waar de virusdeeltjes worden vermenigvuldigd, terwijl de sneltesten testen op de aanwezige virusdeeltjes op dat moment. Het RIVM is sceptisch over de sneltests.
"We zijn zelf betrokken bij een project waarbij de antigeentesten worden geëvalueerd. Dat ziet er veelbelovend uit, maar bij die test zie je ook dat mensen die besmet zijn maar niet besmettelijk een negatieve testuitslag kunnen hebben. Die kunnen dan over een paar dagen wel besmettelijk zijn. Naast de betrouwbaarheid is het voordeel van een test bij de GGD dat je dan in het systeem komt en er goed zicht is op hoeveel mensen er positief getest zijn in Nederland. Waar het nog lukt kan dan door de GGD ook bron- en contactonderzoek gedaan worden", aldus Coen Berends van het RIVM.
Mensen met klachten
Arts-microbioloog Anne-Marie van Elsacker legt uit hoe dat zit met antigeentesten. "Op die manier kan je mensen vinden die duidelijke klachten hebben die nog maar kort bestaan. Dat zijn de mensen die naar verhouding het meeste virus uitscheiden. Dan is een antigeentest gevoelig genoeg om corona op te sporen. Bij mensen zonder klachten zou ik het zeker niet gebruiken en ook niet bij mensen die al wat langer klachten hebben."
"Als je in contact komt met het virus zoekt het virus cellen in je lichaam om zichzelf te vermenigvuldigen. Het maakt van jou een soort virusfabriek. Die opbouw gaat relatief snel en is op het hoogtepunt een a twee dagen voordat je symptomen krijgt. Nadat je symptomen begonnen zijn begint het af te nemen en op een gegeven moment worden de virusdeeltjes niet meer gemaakt. De antigeentest is alleen maar gevoelig genoeg om in de acute fase van opbouw en in de eerste dagen van de symptomen naast de PCR-test te staan."
Hoe betrouwbaar de verschillende sneltesten zijn die nu op de markt zijn is de vraag. "Er zijn veel sneltesten op de markt en je kan als burger op voorhand niet inschatten welke test gebruikt wordt. Dus ik hoop dat de overheid er iets aan doet om partijen gebruik te laten maken van de goedgekeurde antigeentesten", aldus Van Elsacker.
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.