Een jaar Black Lives Matter: 'Voer het gesprek, maar maak elkaar niet af'
- Nieuws
- Een jaar Black Lives Matter: 'Voer het gesprek, maar maak elkaar niet af'
Precies een jaar geleden kwam George Floyd om door politiegeweld. Het leidde tot een wereldwijde golf van protesten tegen racisme. Dit is de Dag maakte de balans op. Advocate Natacha Harlequin, publicist Zihni Özdil en mensenrechtenjurist Mpanzu Bamenga zien alledrie vooruitgang maar ook uitdagingen. "Sommige witte mensen durven zich niet meer uit te spreken en dat is niet correct", vindt bijvoorbeeld Harlequin.
Natasha Harlequin, Zihni Özdil en Mpanzu Bamenga in Dit is de Dag
Harlequin kwam in het nieuws toen zij tegen Johan Derksen kwam te zitten in het programma Veronica Inside, naar aanleiding van ophef over uitspraken van Derksen, waarna zelfs adverteerders de samenwerking stopten. Ze kijkt positief terug op de uitzending, maar twijfelt of een jaar BLM-protest nu zoveel heeft opgeleverd: "Ik hoop het..." zegt ze in Dit is de Dag. "Er is zoveel angst. Veel mensen durven zich niet meer uit te spreken", zegt ze.
Publicst Zihni Özdil ziet dit laatste ook. Waar Black Lives Matter in de Verenigde Staten een organisatie is die zich al sinds 2013 inzet voor gelijkwaardigheid, vindt hij dat het in Nederland vooral een club is die als doel heeft om witte mensen 'op eieren te laten lopen'. "De hoofdstroom neigt naar mijn indruk niet naar een oplossing, niet naar verbinding, niet naar een strijd voor bewustwording bij witte mensen die het nog niet begrijpen", vindt hij. "Als ik luister naar mensen die de grootste megafoons krijgen in de media, die zeggen dat witte mensen hun mond moeten houden over racisme omdat ze wit zijn, dan vind ik dat we ons daar veel sterker tegen moeten uitspraken", zegt hij.
Mpanzu Bamenga, naast jurist ook D66-raadslid in Eindhoven, wil het beeld wel enigszins nuanceren. Hij sprak op twee Black Lives Matter-protesten en probeert zich juist heel verbindend op te stellen. "We moeten de pijn die we voelen op een positieve manier proberen in te zetten", zegt hij.
'Wit'
Özdil, Harlequin en Bamenga gebruiken bewust het woord 'wit' in plaats van 'blank', tot ergernis van veel mensen op sociale media. "Taal is heel belangrijk, woorden hebben een bepaalde geschiedenis", vindt Özdil. We moeten daarover in gesprek. Hij ziet echter vooral boosheid: "Er zijn mensen binnen de zogenaamde BLM-beweging in Nederland die mensen die 'blank' zeggen voor racist uitmaken. Dat discours neigt de overhand te krijgen, maar dan komen we dus helemaal niet verder."
Natacha Harlequin windt zich niet op over woorden. "We moeten niet blijven hangen in definities. Als mensen mij 'bruin' of 'gekleurd' noemen, dan denk ik daar helemaal niks over", zegt ze. "Ik wil gewoon in gesprek."