Helpt je vliegreis compenseren echt voor het milieu?
- Nieuws
- Helpt je vliegreis compenseren echt voor het milieu?
[AVROTROS] We vliegen graag en veel. Voor een paar tientjes vlieg je naar Barcelona of Milaan. Vliegen is erg belastend voor het milieu en stoot veel CO2 uit. Je kunt deze vervuiling compenseren door een klein bedrag te betalen per vlucht, maar zet dat zoden aan de dijk?
Video niet beschikbaar
Volgens het CBS stoten Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zo'n twaalf miljoen ton aan CO2 uit. De vervuiling van de luchtvaartsector stijgt ieder jaar. We vliegen vaker en verder. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA verdubbelt het aantal passagiers in 2035 naar zeven miljard en groeit de wereldwijde CO2-uitstoot naar 20% in 2050. Het aantal vliegbewegingen groeit alleen maar.
Reduceren is beter dan compenseren
Mariken Stolk van Milieu Centraal zegt dat de CO2-uitstoot reduceren het allerbest is. "Wat je niet uitstoot, hoef je ook niet te compenseren. Pak binnen Europa de trein in plaats van het vliegtuig. Vervang een verre reis door een zonbestemming in de buurt."
Elektrisch vliegen nog ver weg
Een vliegreis belast het milieu zeven tot elf keer meer dan dezelfde reis per trein, rekende Milieu Centraal uit. De trein is helaas geen optie voor verre bestemmingen. Het is goed om je te realiseren dat een retourtje Thailand zorgt voor vier ton CO2-uitstoot. Milieuvriendelijke vliegopties zijn beperkt: elektrisch vliegen is nog ver weg. Vliegen op duurzame biobrandstof is praktisch onmogelijk, omdat er veel te veel frituurvet nodig is. Zulke grote hoeveelheden zijn niet voor handen. Biobrandstof concurreert ook met landbouwgrond die nodig is voor de voedselproductie.
1% compenseert vlucht
Dus we moeten heel wat bomen planten om onze vliegvervuiling te niet te doen. Sinds 2006 kun je de CO2-uitstoot van je vliegreis compenseren, vaak door bij het boeken van je ticket een vinkje te plaatsen. KLM biedt sinds 2008 de optie CO2ZERO. "In de afgelopen tien jaar is er meer dan 260.000 ton aan CO2-uitstoot gecompenseerd." Zo'n 60.000 reizigers kozen in 2017 voor CO2ZERO.
175.000 ton gecompenseerd
Als je alle vliegtuigpassagiers optelt, is slechts 1% bereid een paar euro tot een paar tientjes neer te leggen om de CO2-uitstoot te compenseren. In heel 2016 is er 175.000 ton CO2 gecompenseerd. Nederland telt een aantal initiatieven: GreenSeat (investeert in duurzame energie in ontwikkelingslanden), Trees for All (plant bomen), Greentripper, atmosfair, ClimateCare, FairClimateFund, Hivos (steunt een biogasproject in Cambodja).
Verschillende compensatiebedragen
Volgens Mariken Stolk rekenen de aanbieders verschillende compensatiebedragen. "Als je 1 ton CO2-uitstoot wil compenseren betaal je vijftien euro. De ene aanbieder rekent alleen de CO2-uitstoot mee. Vliegen op grote hoogte heeft meer impact en veroorzaakt ook nog andere broeikasgassen. Dus als je alle vervuiling wilt compenseren ben je een factor twee duurder uit, dan als je alleen de CO2-uitstoot rekent."
Geen controle
Een ander zwak punt in het systeem is dat er geen controle is of jouw geld daadwerkelijk geïnvesteerd wordt in CO2-compensatie. "Er is geen onafhankelijk keurmerk op de boekhouding van de aanbieders van dit soort initiatieven. Projecten worden ter plekke gecontroleerd en gecertificeerd, maar er is geen garantie dat jouw geld dat jij besteedt ook daadwerkelijk credits oplevert. Milieu Centraal wil graag een eenduidig vignet voor meer transparantie. Helaas is dat niet van de grond gekomen", zegt Stolk.
Trein te duur alternatief
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat presenteerde vorig jaar een plan om internationale treinreizen tot 800 kilometer sneller, goedkoper en comfortabeler te maken, zodat jaarlijks twee miljoen reizigers kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig. De trein is nu nog vaak een veel duurder alternatief. Je betaalt bijvoorbeeld 94 euro voor een enkele treinreis van Amsterdam naar Barcelona. Dan ben je dik elf uur onderweg, terwijl je al voor vier tientjes in twee uurtjes naar de Spaanse stad vliegt.
Vliegtaks
"De lage vliegprijzen zijn een belemmering en ook het ingewikkelde boekingsproces voor de trein is een drempel. De trein moet echt goedkoper worden gemaakt om een alternatief te zijn", zegt Stolk. Daarnaast wil de Nederlandse overheid in 2021 een vliegtaks invoeren van zeven euro per ticket, maar of we hierdoor minder het vliegtuig pakken is de vraag. De meeste mensen willen graag zo goedkoop en snel mogelijk naar hun vakantiebestemming.
Wie het milieu echt een warm hart toedraagt, zal minder moeten vliegen. Kies eerder voor de trein, ga op fietsvakantie of kies voor een vakantiebestemming dichtbij huis.
Helpt je vliegreis compenseren echt voor het milieu?
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.