Binnenland
AVROTROS

De rekening van de energietransitie

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. De rekening van de energietransitie

De rem gaat op het Groningse gas en we moeten onze energie dus ergens anders vandaag halen. Wat dat ons gaat kosten? Nauwelijks in te schatten, volgens professor Annelies Huygen van de UvA. "Technologie is in het begin duur. Maar de ontwikkelingen zijn razendsnel, en onze duurzaamheid zal zich uitbetalen."

Video niet beschikbaar

Om te beginnen bij het begin: door het dichtdraaien van de gaskraan zal onze gasbel niet ten volle worden benut. Daardoor loopt de overheid inkomsten mis. Maar hoeveel het gas waard is dat in de Groningse grond blijft zitten is moeilijk te zeggen. "De gasprijs is afhankelijk van de olieprijs en dus kun je het niet berekenen. Ze zeggen nu 50 miljard, maar ik hoor ook geluiden van 100 miljard." Er blijft in ieder geval ongeveer eenvijfde van onze gasbel in de grond.

Dat is heel veel geld, geld dat Nederland niet meer verdient en dat dus niet meer uitgegeven kan worden. "Toch denk ik dat het meevalt. Per jaar is het ongeveer éé procent van wat we als land verdienen en dat zouden we op moeten lossen. Zeker in economisch goede tijden", zegt Huygen, die ook verbonden is aan het TNO.

prof. dr. mr. Annelies Huygen. Foto: TNO

De poen voor groen

"Uiteindelijk moeten we naar een nieuw energiesysteem, een duurzaam systeem", zegt Huygen. "De totale kosten van die overgang zijn niet te berekenen, dat komt omdat er steeds meer technologie ontwikkeld wordt die in het begin heel duur is, maar later veel goedkoper. Plus dat het een systeem is dat zichzelf terugbetaalt, omdat het duurzaam is."

Subsidie

Toch is het in ons huidige systeem niet zo dat de vervuiler betaalt. Eigenlijk betaalt de gewone man het meest, terwijl die het minste bijdraagt aan de vervuiling. "De burger betaalt 50 procent van de subsidie die wordt verstrekt voor het opwekken van duurzame energie, terwijl ze verantwoordelijk zijn voor maar 20 procent van de vervuiling", zegt Huygen.

Omdat groene energie meer kost dan grijze energie, krijgen bedrijven subsidie van de overheid. Daarvan betaalt de burger dus een onevenredig deel. Dat gaat via de energierekening, en deze opslag die we via die rekening betalen gaat stijgen.

"Dat bedrag gaat behoorlijk omhoog de komende jaren", zegt professor Huygen. Een systeem waarbij de industrie de opslag betaalt zou beter zijn. "Dan krijg je alsnog dat het verwerkt wordt in de prijs van producten en betaalt de burger. Maar dan kan de burger gewoon een keus maken, door bijvoorbeeld dure en vervuilende producten niet aan te schaffen.

Reageren?

Laat dr Kelder weten hoe jij denkt over de energietransitie en wie de rekening daarvoor betaalt. Dat kan via de voicemail of via een (spraak)bericht op Whatsapp: 06-575504448. Als je ook meteen JORT AAN stuurt naar dat nummer, houdt dr Kelder je (gratis!) op de hoogte van de laatste hypes en tegendraadse nieuwtjes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wie betaalt de overgang naar groen?

Ster advertentie
Ster advertentie