Rietproef in Lauwersmeer gaat ondanks verzet door
- Nieuws
- Rietproef in Lauwersmeer gaat ondanks verzet door
Vrijdag gaf de rechter het finale oordeel: de rietproef in het Lauwersmeer mag van start gaan. Na jarenlang verzet van onder meer de boeren in het gebied, mag het waterpeil in dit natuurgebied binnenkort zes weken lang veertig centimeter gaan schommelen tussen een hogere en lagere waterstand. Verslaggever Merlijn Schneiders van Vroege Vogels peilt de stand van zaken met onder meer boswachter Jaap Kloosterhuis van het Lauwersmeer.
Rietproef in het Lauwersmeer
Waterriet is essentieel
Het Lauwersmeer verbost steeds meer, iets dat de natuurbeheerders met lede ogen aanzien. Want de kracht van dit Natura 2000 gebied is juist de vijf verschillende natuurtypes: de diepe wateren, de slikken, de droge en de natte rietvelden en de bossen.
Het waterriet staat het meest onder druk in het gebied. Een essentieel leefgebied voor verschillende watervogels zoals de roerdomp en porseleinhoen. Het is dus volgens de provincies Groningen en Friesland van groot belang om de rietkragen en open gebieden in het Lauwersmeer te behouden.
Schommelend waterpeil kan riet redden
Om te onderzoeken op welke manier het waterriet in stand kan worden gehouden, willen de provincies, een rietproef uitvoeren. Tijdens de rietproef gaat het waterpeil 6 weken lang fluctueren. Dat is in het voorjaar, omdat dan het riet begint te groeien. En dat gaat beter wanneer het peil schommelt tussen een lagere en een hogere waterstand.
Weerstand van boeren
Maar niet iedereen is het met deze proef eens. Zo vrezen de boeren in het gebied dat hun land zal gaan verzilten doordat het zoute water dat nog steeds diep in het Lauwersmeer zit hun land binnen zal dringen door de druk van de grotere hoeveelheid water tijdens de proef. En verzilting betekent mislukte oogsten. Vandaar dat zij een rechtszaak hebben aangespannen tegen het besluit van de rietproef. Op vrijdag 14 februari deed de rechter uitspraak.
Een groep konikpaarden steekt het Lauwersmeer over, gefilmd door Michiel Hilgersom. Ingezonden voor de Vroege Vogels Zelf Geschoten rubriek.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.