'Integriteit bij de politie moet geen afvink-onderwerp worden'
- Nieuws
- 'Integriteit bij de politie moet geen afvink-onderwerp worden'
Als agent je nieuwe buren 'natrekken' in het politiesysteem, of met de dienstauto op vakantie. Het mag niet, maar gebeurt wel. Onderzoeker Marjan Olfers zegt bij Spraakmakers dat integriteit constant op de agenda bij de politie moet staan en geen 'afvink-onderwerp' mag worden. "Het vergt écht aandacht."
Video niet beschikbaar
Olfers onderzocht met haar onderzoeksbureau Verinorm welke factoren van invloed zijn op het morele kompas van politiemedewerkers. De onderzoekers spraken met 48 politiemedewerkers over dit thema en ruim 900 medewerkers vulde een vragenlijst in. Daarmee is het een 'uniek' intern onderzoek, zegt Olfers.
Grijs gebied
Volgens politiebond-voorzitter Jan Struijs werken agenten vaak in een grijs gebied. Daarbij worden agenten ook 'vervormd' door de situaties waarin ze werken. "Het doet wat met je als je jaar in jaar uit in een hoog criminaliteitsgebied werkt", zegt Struijs. "Als je dochter dan thuiskomt met een bepaald persoon, dan is het verleidelijk om deze toch even na te trekken in het systeem. Maar dat mag niet."
Open aanspreekcultuur
Volgens Struijs laken medewerkers het gebrek aan een open aanspreekcultuur bij de politie. Onderzoeker Olfers sprak met meerdere politiemedewerkers en denkt dat het belangrijk is om over de kwetsbaarheid van het politievak te hebben. "Soms neem je in een split second een besluit dat niet lekker uitpakt en waar je twijfel over hebt. Dit moet je met je leidinggevende kunnen bespreken. Die kwetsbaarheid moet je kunnen tonen."
Leidinggevenden
Volgens Olfers is de rol van leidinggevende cruciaal in dit verhaal. Ten eerste is het belangrijk dat leidinggevenden zelf het goede voorbeeld geven op het gebied van integriteit. Daarnaast moet de menselijke maat terug op de werkvloer. "Dat een leidinggevende even extra op de afdeling komt en vraagt hoe het met je gaat."
Ook klagen politiemensen over het gebrek aan carrièrekansen en groeimogelijkheden en hebben ze het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt. Het gebrek aan openheid en waardering leidt volgens Olfers bij een deel van de medewerkers tot cynisme en dat is weer een risicofactor voor integriteitsschending. "Juist bij de politie verwacht je dat dit onderwerp overal zit. En dat het iedereen aangaat, óók de top van de politie."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!