Straatzorgpraktijk maakt zorg voor Rotterdamse dak- en thuislozen beter toegankelijk
- Nieuws
- Straatzorgpraktijk maakt zorg voor Rotterdamse dak- en thuislozen beter toegankelijk
Rotterdam krijgt per 1 januari een straatzorgpraktijk: een huisartsenpraktijk waar dak- en thuislozen met gezondheidsproblemen terechtkunnen. Straatartsen bestonden al, maar deze praktijk is een unicum in Nederland. Straatarts Marlieke Ridder hoopt dan ook dat meerdere gemeentes zullen volgen, zegt zij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Al 35 jaar leveren straatartsen zorg in de nacht- en dagopvang in Rotterdam. Die zorg is alleen beperkt. Daarom is Ridder, teamleider van het Stedelijk Daklozen Team in Rotterdam, blij met de komst van de Straatzorgpraktijk. Hierdoor gaan dak- en thuislozen in Rotterdam betere zorg krijgen, vertelt zij: "We krijgen ondersteuning van verpleegkundigen. We hebben de hele week spreekuur vanaf één locatie. Als er een spoedgeval is, kan iemand ergens naartoe. (...) Het wordt gewoon veiliger."
Gezondheidsproblemen van dak- en thuislozen
Dak- en thuislozen lopen tegen gezondheidsproblemen aan die herkenbaar zijn voor iedereen, "want het zijn gewoon mensen net als wij allemaal", aldus Ridder. Het verschil alleen is dat voor dak- en thuislozen de zorg minder toegankelijk is. Daardoor wachten zij langer voordat zij zorg zoeken. "Dus het zijn vaak ernstigere ziektes. Het zijn vaak infecties, wonden. We zien ook heel veel rattenbeten bijvoorbeeld, dat zijn wel dingen die niet normaal voorkomen. En heel veel verslavings- en psychiatrische problematiek."
Straatzorgpraktijk met telefoonnummer
In heel Nederland zijn er straatartsen en -verpleegkundigen al jaren actief om dak- en thuislozen te bereiken. "Alleen het is altijd een soort plak-en-knipwerk om het te kunnen organiseren", vertelt Ridder. De tijd die in het organiseren van een structuur voor de straatzorg is tijdrovend, en die tijd kan beter besteed worden aan mensen die de zorg nodig hebben, aldus Ridder.
Met de komst van de straatzorgpraktijk wordt daar dus ook een organisatorisch deel opgelost: "Wij hadden niet eens een telefoonnummer", zegt Ridder. "Als er in de nachtopvang een probleem was, dan hadden ze geluk als ze het privénummer van de straatarts hadden die één keer in de week daar is. Maar op heel veel plekken was dat niet zo, dus dan hoopte je dat die persoon naar een andere straatdokter ging. Of dat het kon wachten tot de week erna."
Ridder vervolgt: "We gaan nu een telefoonnummer krijgen, dat is al zo'n enorme verbetering. In de toegang, maar ook als we verwijzen naar een ziekenhuis. Als er vragen waren en ze moesten terugverwezen worden, kon het ziekenhuis niet ons bellen. Dat gaat nu wel kunnen. Dus de kwaliteit gaat enorm omhoog en de toegang ook." Kortom, volgens Ridder zou elke gemeente een huisartspraktijk moeten hebben voor dak- en thuislozen.