Moeders richten vervolgonderwijs op voor hun kinderen met Downsyndroom
- Nieuws
- Moeders richten vervolgonderwijs op voor hun kinderen met Downsyndroom
Doorleren na de middelbare school is niet voor iedereen vanzelfsprekend, vooral niet voor kinderen met een verstandelijke beperking. Daar moet volgens Minka Verheul en Bertina Slager verandering in komen. Voor hun twee zoons, die beiden het syndroom van Down hebben, zijn zij druk bezig met het opzetten van een ontwikkelingsgerichte dagbesteding. En wat deze dagbesteding precies inhoudt, vertellen ze in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
De kinderen van Verheul en Slager hebben het reguliere basisonderwijs doorlopen, maar op het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) liepen zoons Jan en Sieb vast. De jongens volgen nu particulier onderwijs, waar hun middelbareschooltijd bijna ten einde loopt. Maar uitgeleerd zijn ze volgens hun moeders nog niet.
Dagbesteding
In de meeste gevallen gaan kinderen met een verstandelijke beperking na hun VSO-tijd naar de dagbesteding, waar ze aan het werk gaan. "Maar daar moet het leren niet ophouden", zegt Verheul. In het plan van Verheul en Slager gaan de kinderen drie dagen naar school en twee dagen naar stage. "In die combinatie zullen ze een doorontwikkeling blijven maken, net als alle andere kinderen."
Werken en leren
Het project van Slager en Verheul heet Paratus en is opgericht als een ontwikkelingsgerichte dagbesteding. Daar leren ze praktische zaken, zoals koken, maar ook samenwerken. Aan stageadressen blijkt geen gebrek te zijn. "Sinds de kurk van de fles is, komen bedrijven naar ons toe en willen ze meedoen", vertelt Slager.
De twee jongens lopen ook stage: Sieb in een koekjesfabriek en Jan in een restaurant. Daar leren ze volgens Verheul en Slager niet alleen de fijne kneepjes van het vak, maar ook werknemersvaardigheden, zoals op tijd komen en onderdeel zijn van een team.
Paratus valt niet onder het onderwijs, zegt Slager. "Wij hebben nu de vrijheid om ons eigen onderwijsprogramma te draaien. Daar hebben we onderwijskundigen bij betrokken." Een soortgelijk project, ALEZ in Breda, is drie jaar geleden gestart en Slager vertelt dat zij dit nu voor regio Midden-Nederland kunnen opzetten.