Jortcast #67: Weet u nog wat links en rechts is?
- Nieuws
- Jortcast #67: Weet u nog wat links en rechts is?
Rechtse figuren zijn naar en egoïstisch, de linkse medemens is sympathiek. Maar je kunt je afvragen hoe relevant beide begrippen nog zijn om politieke partijen te omschrijven. In deze Jortcast bespreekt dr Kelder hoe het is gesteld met rechts en links Nederland met historicus dr. Geerten Waling van de Leiden University.
Waling: "links en rechts is dubbel. Je hebt links en rechts op economisch terrein, en op het culturele terrein. De ene partij is cultureel conservatief, bijvoorbeeld tegen immigratie of de islam. De ander is juist wat kosmopolitischer en multicultureel ingesteld." Het Forum voor Democratie is volgens Waling bijvoorbeeld cultureel heel conservatief. "Anders dan de PVV: veel meer op de eigen cultuur gericht dan tegen de islam." Daarnaast is FvD ook in economisch opzicht een rechtse partij. "Op dat terrein vangen zij de kiezers die Wilders te links vinden."
Extreemrechts
Over partijen rechts van de VVD, zoals FvD, worden regelmatig de termen radicaal en extreem gebruikt. Waling: "extreemrechts is een term die gebruikt wordt voor mensen die bereid zijn om met geweld hun ideeën kracht bij te zetten. Van RaRa tot jihadisten. Extreem moet je dus eigenlijk nooit gebruiken als het gaat om een normale democratische discussie waarin mensen niet de democratische rechtsstaat willen afbreken", zegt dr. Waling. Radicaal rechts is dan een betere benaming.
Volgens dr Kelder is er in die zin wel een argument te maken dat de PVV gedeeltes van de rechtsstaat wil afbreken en dat die hier en daar de Grondwet buiten werking wil stellen, bijvoorbeeld wat betreft vrijheid van godsdienst. "Ja", zegt Waling, "Je kunt daar wel van zeggen dat het misschien extreem is. "Het is dan niet met geweld, en het is nog nooit tot een serieus wetsvoorstel gekomen, maar de voorstellen om moskeeën te sluiten gaat inderdaad tegen onze Grondwet in. En dat kan niet, dat mag niet."
Radicaal D66
"Over linkse partijen wordt nooit gezegd, we hebben het over extreem of radicaal links, terwijl rechts die term wel voor de kiezen krijgt," oppert dr Kelder nog. Je zou de Socialistische Partij (SP) en Groen Links (GL) ook als aardig radicaal kunnen bestempelen als het neerkomt op bepaalde ideeën. "Als je bijvoorbeeld de erfbelasting op wilt schroeven naar 99 procent, zoals GroenLinks. Dat is gewoon onteigening", zegt dr Kelder. Waling: "Dat is vrij radicaal. Links wordt vaak geassocieerd met idealistisch, utopisch en schattig. Terwijl rechts meteen wordt geassocieerd met de Tweede Wereldoorlog, ellende en totalitaire regimes."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Video niet beschikbaar