Grote twijfel over stop Amber Alert: 'Gooien we niet iets weg dat werkt?'
- Nieuws
- Grote twijfel over stop Amber Alert: 'Gooien we niet iets weg dat werkt?'
De oprichter van Amber Alert maakt zich zorgen over het gat dat volgens hem ontstaat zodra de politie de samenwerking met hen stopzet. Dat zegt Frank Hoen bij Spraakmakers. Hij wil vooral niet dat er "iets goed afgebroken wordt" nog voor er een goed alternatief klaarstaat. De politie is ervan overtuigd hetzelfde te kunnen bereiken met Burgernet.
Vanaf deze zomer stopt de overheid met het versturen van Amber Alerts. Meldingen van vermiste kinderen die mogelijk in levensgevaar zijn, zullen dan via Burgernet komen. Dat netwerk van de politie, gemeenten en burgers wordt nu al gebruikt om bijvoorbeeld verdachten van een misdrijf op te sporen.
Tweede Kamerleden maken zich zorgen over de effectiviteit van Burgernet en komen met een motie om Amber Alert te behouden. Ze vrezen dat het bereik van Burgernet kleiner is. Ook oprichter Frank Hoen deelt die zorgen. "We hebben een gemeenschap van burgers, maar het grote verschil is dat we organisaties hebben zoals supermarkten, tankstations, pinautomaten die met een druk op de knop een foto van een kind kunnen laten zien."
Berichten ondergesneeuwd
Ook vreest Hoen dat de meldingen ondergesneeuwd zullen raken tussen meldingen van inbraken, branden en verwarde personen. "Een bericht over een vermist kind zit straks verstopt tussen jaarlijks 30.000 Bugernet-meldingen." Hoen vertelt dat er vanuit Amber-alert jaarlijks voor zo'n twintig kinderen in acuut gevaar het publieke domein wordt opgezocht.
Izanne de Wit, woordvoerder van het landelijk bureau vermiste personen bij de politie, vertelt dat de politie het alerteren zelf wil organiseren. "Amber Alert mag blijven, maar wij gaan zelf alerteren voor kinderen in gevaar. Nu is het een externe partij en die schakel gaan we weghalen."
Volgens De Wit heeft ook de politie "met een druk op de knop" toegang tot schermen in supermarkten, op pinautomaten en langs de snelweg. Het bereik zal volgens haar dan ook niet minder zijn dan dat van Amber Alert nu. "Burgernet is net zo vaak gedownload. Ik denk dat we ook richting de 12 miljoen mensen gaan."
Alert staat niet op zichzelf
De Wit benadrukt dat het niet alleen om efficiëntie in de kosten gaat, maar ook om efficiëntie bij het opsporen. "Van melding tot het uitdoen van een alertering moeten zo min mogelijk schakels zitten. Een alerts staat nooit op zichzelf, de recherche is dan ook aan het werk."
"Het klopt dat er in Burgernet veel meer meldingen uitgaan", reageert De Wit op de kritiek over het ondersneeuwen van de meldingen van vermiste kinderen. Er wordt nog gewerkt aan een oplossing daarvoor. "We willen ervoor zorgen dat het anders zal zijn dan alle andere berichten. Zelf zou ik willen dat er een groot alarm afgaat." Volgens De Wit is die functie 23 juli gereed, het moment waarop de politie stopt met Amber Alert.
Internationaal opsporen
Amber Alert-oprichter Frank Hoen denkt dat zonder zijn organisatie, vooral internationaal minder slagkracht zal zijn in het opsporen van kinderen in nood. "We zetten het buitenland op zijn kop. Dan zie je in het buitenland de foto van een Nederlands kind in levensgevaar. De politie gaat bellen met de collega’s in een stoffig bureau over de grens."
"In de wetenschap dat de helft van de amber alerts de grens over ging, gaan kinderen hier de dupe van worden", stelt Hoen. Hij wil daarom vooral niet dat er "iets goed afgebroken wordt" nog voor er een goed alternatief klaarstaat. "We werken heel goed samen met de politie, maar hier is een verschil van mening."
De Wit noemt de opmerkingen van Hoen over internationale opsporing "bijzonder". "Het is nu ook niet zo dat Amber Alert uit zichzelf een bericht door Europa kan laten gaan. Daar gaat de politie over."
Hoen zegt sterk afhankelijk te zijn van de vergoeding die hij krijgt voor het onderhouden van zijn organisatie. "De eerste drie jaar deden we het zelf. Sinds 2011 krijgen we daar een bijdrage voor. We gaan internationaal door en zijn op zoek naar financiering."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!
Video niet beschikbaar