Stopzetten eMates 'draconisch': 'Communicatie met buitenwereld cruciaal voor gevangenen'
- Nieuws
- Stopzetten eMates 'draconisch': 'Communicatie met buitenwereld cruciaal voor gevangenen'
Het berichtensysteem eMates voor gedetineerden is sinds maandag platgelegd door Minister Weerwind (Rechtsbescherming). Het Openbaar Ministerie had zorgen over het systeem omdat criminelen als Ridouan Taghi het soms tientallen malen per dag gebruikten. Voormalig gevangenisdirecteur Frans Douw neemt het op voor eMates: "Het is goed om communicatie te hebben met de buitenwereld, om schade van de detentie te voorkomen."
Berichtensysteem voor gedetineerden platgelegd, is dat terecht?
Douw vindt de maatregelen van Weerwind "buitenproportioneel" en "draconisch". Dat gedetineerden e-mails kunnen ontvangen is juist goed, want brieven zijn niet meer van deze tijd: "Toen het werd ingevoerd was ik heel enthousiast. Het is een buitengewoon belangrijk communicatiemiddel geworden, wat snel is", vindt hij.
Overigens kunnen gevangenen niet altijd terugmailen, vertelt Douw: "In alle gevangenissen is eMates ingevoerd, maar niet in alle gevangenissen kunnen gedetineerden ook terugmailen. In de meeste gevangenissen kunnen ze alleen ontvangen."
Sander Schaepman, voormalig hoofd van de recherche is het eens dat het goed is dat er verschillende communicatiemiddelen zijn voor gedetineerden. "We bereiden gedetineerden voor op een terugkeer in de samenleving", zegt hij. Hierbij is communicatie cruciaal.
'eMates is kwetsbaar'
Maar eMates baart wél zorgen, vindt Schaepman, want eMates is kwetsbaar voor misbruik. Het is een commercieel bedrijf en er zijn geen duidelijke afspraken met het ministerie over onder anderen gegevensbescherming. "We zien in de aanpak van ondermijning dat criminelen er vaak alles aan doen om hun activiteiten voort te zetten, ook als ze gedetineerd zijn. Dan moet je voorkomen dat je ze faciliteert dat ze misbruik maken van een systeem. Dat is een reëel risico", vindt hij.
We moeten alles doen wat nodig is om het voortzetten van crimineel handelen vanuit de gevangenis stop te zetten. "We moeten niet naïef zijn", vindt hij.
Douw vindt het naïef dat criminelen zonder mailen niet alsnog hun boodschappen kunnen doorgeven: "Ze mogen bellen, ze mogen bezoek ontvangen, ze mogen brieven schrijven, dat gebeurt ook allemaal veelvuldig", zegt hij. Niet meer kunnen mailen is schadelijk voor het overgrote deel van de gedetineerden die géén misbruik maken van het systeem: "Zij kunnen niet meer communiceren met hun familie."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.