Populatie egels in Nederland daalt: zenderen voor onderzoek
- Nieuws
- Populatie egels in Nederland daalt: zenderen voor onderzoek
Egels in Nederland hebben het zwaar. We weten niet goed wat de ze uitspoken in de stad. Bovendien komen steeds meer egels in opvangen terecht met huidafwijkingen door een mysterieuze egelziekte. Daarom heeft de Egelwerkgroep besloten om de stekelige dieren te zenderen en Vroege Vogels was erbij.
Egels zenderen
Door middel van het zendertje kunnen onderzoekers zien waar de egels zijn geweest en waar ze zich overdag schuilhouden. Elke vijf minuten slaat de zender de locatiegegevens van het beestje op. Met de gegevens van de zenders hoopt de Egelwerkgroep niet alleen kennis op te doen over de leefwijze van de egel, maar ook passende beschermingsmaatregelen te vinden.
Zowel in Steenwijk als in Zoetermeer worden egels van een zender voorzien. In beide steden gaan de egelonderzoekers zes gezonde, volwassen egels in het wild zenderen. In tegenstelling tot onder andere Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werden in Nederland nooit eerder egels uitgerust met een zender. Het onderzoek in Steenwijk en Zoetermeer is dus een primeur voor Nederland.
Populatie egels in Nederland daalt
Het is maar goed ook dat het onderzoek wordt uitgevoerd want het gaat slecht met de egel in Nederland. De populatie egels in Nederland is dalend. Dus, beschermingsmaatregelen zijn nodig om de egel te behouden. Uit eerder onderzoek bleek dat de stad wel eens als toevluchtsoord voor egels kan dienen, maar ook daar liggen gevaren op de loer. Er is weinig bekend over hoe egels zich redden in steden en hoe de mens daar een steentje aan kan bijdragen.
Mysterieuze egelziekte
Bovendien hebben egels te kampen met een mysterieuze egelziekte. In met name Zuid-Nederland komen bij de egelopvangcentra vele meldingen binnen van egels met ernstige huidafwijkingen op kop en poten. Huidafwijkingen komen op zich vaker bij egels voor, maar zo ernstig en zo vaak als dit jaar is nieuw. Dit geldt zowel voor de ernst van de huidaandoeningen als voor het aantal egels.
Het beeld van de afwijkingen is verschillend. Zo heeft het ene dier voornamelijk huidafwijking en wonden bij de poten, en hebben andere dieren ook ernstige plekken op de kop. Dat het beeld verschillend is, komt waarschijnlijk omdat verschillende ziekteverwekkers verantwoordelijk zijn. Vorig jaar werden bij egels ook huidafwijkingen gevonden, maar die beperkten zich vooral tot de poten.
Werkgroep Egelziekte 2020
Niet alleen in Nederland, maar ook in België doet dit probleem zich voor. Om goed inzicht te krijgen in de grootte en de verspreiding van het huidprobleem is de werkgroep Egelziekte 2020 opgericht. In verband met de corona-maatregelen kunnen maar heel beperkt dieren worden opgehaald voor onderzoek. In 2020 heeft DHWC tot nu toe zes egels met huidaandoeningen ontvangen voor onderzoek naar de oorzaak.
De werkgroep Egelziekte inventariseert momenteel alle gegevens van de diverse opvangcentra. Maar dierenambulances brengen zieke egels, behalve naar dierenopvangcentra ook naar dierenartsen. Het is belangrijk om ook van hen informatie te ontvangen om zowel een goed beeld te krijgen van de afwijkingen, de omvang, en de verspreiding als van de al dan niet werkende behandelmethoden.
Egels geen last van zenders
Volgens de onderzoekers van het zenderonderzoek hebben de egels geen last van het zendertje, dat als een rugzakje op hun stekels wordt bevestigd. De dieren worden regelmatig terug gevangen voor een gezondheidscontrole. Mocht blijken dat de egel achteruit gaat in conditie dan wordt de zender afgedaan. Het onderzoek vindt plaats van juni t/m augustus. Daarna hopen de onderzoekers de eerste resultaten te kunnen presenteren.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.