De geheimen van écht lekker vegan bakken
- Nieuws
- De geheimen van écht lekker vegan bakken
Culinair redacteur Dosia Brewer onderzocht de mogelijkheden om écht lekker vegan te bakken. Het resultaat is haar allereerste kookboek, en wel een vegan bakboek. In Mangiare! vertelt Brewer over de geheimen van vegan bakken.
De ontdekking van ingrediënten
Vegan bakken is niet moeilijk, het is alleen anders. Brewer: "ik dacht vooraf, waar ga ik aan beginnen? Gaat dit wel lukken? Maar hoe verder ik kwam, hoe meer ik me verbaasde over de mogelijkheden." Zo geven noten romigheid, blijkt kokos een goede vervanger voor boter, room en eieren, rijsmiddelen zoals bakpoeder, baksoda en lijnzaad maken baksels luchtig en appelmoes en tofu geven binding.
Vegan eten moet ook lekker zijn
Op de cover van het boek staat een ananas-meringuetaart. Hoe maak je meringue zónder eieren? Aquafaba blijkt het toverwoord. Brewer: "dat is het kookwater van kikkererwten. Het leent zich heel goed als vervanger voor ei. Het gedraagt zich in veel gevallen precies hetzelfde als eiwit. Je kunt het op heel veel manieren gebruiken. Je kunt het opkloppen met een staafmixer en dan wordt het schuim, voor merengue in dit geval. Het is 100% plantaardig."
Vegan eten wordt steeds populairder. Brewer: "het werd aanvankelijk vaak met gezondheid geassocieerd. Het was wat meer activistisch: je mocht geen dieren meer eten en je moest gezonder eten. Ik heb het idee dat er nu meer ruimte is gekomen. Plantaardig eten mag ook lekker zijn. Het hoeft niet ook nog eens altijd gezond te zijn. Taart is een traktatie."
Luister hier de uitzending terug.
Video niet beschikbaar
Mangiare!
Petra Possel praat met bijzondere gasten uit de wereld van eten & koken. Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.