Steeds meer steden komen met vuurwerkverbod: 'Onmogelijk om dit te handhaven'
- Nieuws
- Steeds meer steden komen met vuurwerkverbod: 'Onmogelijk om dit te handhaven'
De vuurwerkverkoop gaat van start, alleen mag het niet overal worden afgestoken. In zestien gemeenten geldt een vuurwerkverbod. Dat zijn vier gemeenten meer dan vorig jaar. Zo hebben Tilburg, Arnhem, Amersfoort en Eindhoven dit jaar voor het eerst gekozen voor een vuurwerkverbod in de hele gemeente. Daar zullen volgende jaarwisseling waarschijnlijk nog een aantal bijkomen.
Video niet beschikbaar
"We zijn niet de eerste stad", zegt burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben gemerkt de afgelopen jaren dat er tijdens oud en nieuw, wat meestal hartstikke leuk is, er ook excessen zijn. Die richten zich in vernielingen en misdragingen. Dat is buiten proporties. Dus je ziet ook in de maatschappelijke discussie dat steeds meer mensen aangeven dat het afsteken van vuurwerk moet stoppen."
Haagse beslissing
"Een paar jaar geleden heeft de raad al eerder gesproken over de gevolgen van vuurwerk en heeft de raad gezegd dat we dat zouden kunnen verbieden", vervolgt Bolsius. "Maar deze burgemeester heeft de raad ook wel duidelijk gemaakt hoe ingewikkeld het is, want iedereen gebruikt dan het woord vuurwerkverbod. Nee, wij kunnen alleen maar het afsteken verbieden als gemeente. Een verkoopverbod is een Haagse beslissing."
Het handhaven van het verbod is volgens Bolsius dan ook een lastige opgave. "Ik heb vanaf het begin ook in deze raad hardop uitgesproken: Ik ben niet naïef. Het is onmogelijk om dit te gaan handhaven met een paar mensen. Zeker met de inzet van de hulpdiensten op oudjaarsavond, dat gigantisch is. Maar we geven wel een signaal af dat wat mij betreft ook in heel wat gezinnen het gesprek wordt gevoerd. Vinden we dit nog normaal? En ik merk ook: daar wordt wel degelijk over gesproken."
Mee stoppen
Ook in Den Haag moet het onderwerp op de agenda, vindt Bolsius. "Er zal ongetwijfeld heel veel vuurwerk de lucht in gaan. Er zullen ook mensen zich misdragen. Maar wat wel het verschil is, is dat de gemeenteraad dat in de APV heeft vastgelegd en dat er een discussie gaande is: vinden we dit nog normaal? We sluiten ons aan bij een helder signaal naar Den Haag toe: dames en heren, we zouden er als Nederland gewoon mee moeten stoppen."
Bolsius snapt dat er Amersfoorters zijn die niet blij zijn met een afsteekverbod. "Dan kijk ik die mensen recht in de ogen en zeg ik: dat snap ik, maar we moeten dan ook wel reëel zijn hoeveel inzet van de hulpdiensten nodig is en vinden we dit met z'n allen nog normaal. We zien uit de enquêtes de afgelopen jaren in Nederland dat er steeds minder draagvlak voor vuurwerk is. Dus ik ben niet naïef. Het is niet dit jaar afgelopen, maar de maatschappelijke discussie is wel degelijk gaande."
Waarom heeft Amersfoort dit jaar een afsteekverbod?
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.