Weer een barrière minder voor trekkende vissen
- Nieuws
- Weer een barrière minder voor trekkende vissen
Op de plek waar de IJssel een sprong maakt van wel vijf meter - via een sluis bij Doesburg - is dit weekeinde een speciale vistrap geopend. In een speciale expositieruimte zie je hoe de trap gebruikt wordt door baarsjes, voorns, en andere trekkende vissen. In Vroege Vogels praat verslaggever Rob Buiter met de dijkgraaf Hein Pieper en ecoloog Matthijs de Vos van het waterschap Rijn en IJssel over de waarde van deze vistrap voor de ecologie.
Opstapje voor vissen
Treden van een vistrap
De vispassage bestaat uit een serie bakken die als traptreden achter elkaar zijn geplaatst. Vissen als winde en voorn kunnen die kleine hoogteverschillen makkelijk overbruggen, waardoor ze van de IJssel naar de Oude IJssel kunnen zwemmen en zo hun paaigebieden bereiken. Daarmee is de laatste barrière voor vissen weggenomen om vanuit de IJssel ongehinderd naar Duitsland te trekken.
Barrières voor trekvissen
Onze waterwegen zitten barstensvol barrières voor trekkende vissen, van sluizen en stuwen tot gemalen die sushi maken van trekvissen. Met de Europese richtlijnen in de hand, wordt stukje bij beetje gewerkt om die barrières te slechten. Deze vispassage bij Doesburg was een laatste grote hindernis voor vissen die naar het achterland in Duitsland willen trekken. De kosten (4 miljoen euro) worden betaald door het rijk en door het Waterschap Rijn en IJssel.
Baarsjes, voorns en windes
In een kelder bij de vispassage is een speciale expositieruimte gemaakt, waar het publiek de vissen kan zien die door de passage zwemmen. Al direct bij de eerste dag dat de passage werd geopend, kon het publiek daar zien dat de bakken vol zaten met baarsjes, voorns, windes en andere trekkende vissen zoals te zien in het onderstaande filmpje.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.