Babyboomers versus millennials: wie heeft het zwaarder?
- Nieuws
- Babyboomers versus millennials: wie heeft het zwaarder?
Jongeren hebben het lastig met het kopen van een huis, terwijl van de babyboomer vaak wordt gedacht dat ze in een koophuis zitten met een riant pensioen. Maar klopt dat beeld wel? "Het is een schijndiscussie", aldus hoofdredacteur van Vrij Nederland Ward Wijndelts in Spraakmakers.
Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Catherine Keyl
"De boze millennial die roept: de babyboomer heeft alleen maar economische groei achter de rug en wij zijn de eerste generatie die meer problemen ondervinden. Feitelijk klopt dat." Maar dat betekent niet dat de andere kant van het verhaal, die van de babyboomer, niet klopt.
Minder profiteren verzorgingsstaat
Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) geeft aan dat jongeren inderdaad tegen problemen aanlopen, maar het beeld van de babyboomer die het zoveel beter heeft klopt ook niet helemaal. De groep, geboren tussen 1945 en 1955, profiteert juist minder van de verzorgingsstaat dan alle generatie daarna.
Presentatrice Catherine Keyl is blij dat het beeld wordt rechtgezet. "Het lijkt alsof ze heel rijk zijn, maar dan moeten ze eerst hun huis verkopen." Het geld van de boomers zit in stenen. "Dan moeten ze naar een of andere serviceflat, dat kost net zoveel. Het is betrekkelijke rijkdom."
Wie profiteert er dan?
Het zijn met name de mensen geboren tussen 1960 en 1990 die het meest profiteren van alle sociale regelingen. Wijndelts ziet hetzelfde: "Mijn ouders en grootouders hadden echt wel een zwaardere tijd dan ik had."
Babyboomer versus millennial lijkt in ieder geval achterhaald. Keyl: "Het is zonde dat generaties zo tegen elkaar worden opgezet."