Binnenland
MAX

Meer mensen gewond door ontploffende kruiken; 'check ze heel goed'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer mensen gewond door ontploffende kruiken; 'check ze heel goed'

Er zijn behoorlijk frisse dagen op komst, dus veel mensen zullen de kruik erbij pakken. Toch is het goed om deze even te checken, want in 2022 zijn zeker 23 mensen gewond geraakt door een ontploffende kruik, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Brandwonden Stichting. "Controleer of bijvoorbeeld de dop van de kruik nog wel goed is, net als de verloopdatum", adviseert kinderarts Martin Baartmans in Villa VdB. Hij werkt op de brandwondenafdeling van het Maasstad Ziekenhuis en ziet ook jonge kinderen met brandwonden langskomen.

Meer mensen gewond door ontploffende kruiken; 'check ze heel goed'

Video niet beschikbaar

Bij de 29-jarige Sandy Doorson ging het gruwelijk mis, vertelt ze aan RTL Nieuws: "Ik voelde opeens iets heets en voor ik het wist hoorde ik een grote klap: 'BAF'. Het water spoot de lucht in, precies op mij en mijn hondje. We gilden daarna zo hard als we konden." Ze houdt er enorme brandwonden aan over en is in het ziekenhuis behandeld. En het gebeurt dus vaker. In 2018 nog twaalf keer, in 2022 23 keer.

Controleer

En dat is precies waar kinderarts Baartmans voor waarschuwt. "Is de kruik van rubber, controleer het dan goed op scheurtjes of gaatjes. En doe die in een beschermhoes." Hij pleit er ook voor om de instructie van de kruik goed te lezen, want veel mensen doen dat niet. Ook heeft een kruik soms een verloopdatum. "En check de dop. Controleer of er kleine lekkages zijn. Zie je water, dan zijn dat de eerste tekenen dat de kruik niet goed meer is."

Geen kokend water

En kokend water in een kruik is volgens Baartmans uit den boze. "Dat is honderd graden. We weten dat water van 70 graden al binnen een seconde een blaar veroorzaakt. Dus als er een grote hoeveelheid kokend water over je heen gaat, zoals bij Sandy, dan heb je meteen blaren". Ontploft een kruik, zorg dan dat je meteen koelt. Water, de rest komt later. Dat is het adagium, zegt Baartmans. "Gebruik om te koelen water dat handwarm is, dat is het meest pijnstillend. Dat is het prettigst en beste."

Hoe te handelen

Zijn er al brandwonden, zoek dan snel medische hulp en bedek de wond. "Je kan de brandwond na het koelen voorzichtig afdekken met doorzichtig huishoudfolie en daar overheen kan je een doek doen. Smeer er in ieder geval geen zalfjes of oliën in." Verder adviseert hij om de kruik vooral te gebruiken als voorverwarmer, niet om tegen je aan te houden in bed.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie