Binnenland
NOS

Fatbike-ongevallen onder jongeren sterk gestegen: VeiligheidNL pleit voor strengere regels

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fatbike-ongevallen onder jongeren sterk gestegen: VeiligheidNL pleit voor strengere regels

Het aantal ongevallen met fatbikes onder jongeren is in 2024 verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Dit jaar zijn al 140 slachtoffers met ernstig letsel op de spoedeisende hulp behandeld, terwijl dat er in 2023 nog zo’n 70 waren. "Deze 140 is zelfs een onderschatting," zegt Martijntje Bakker, directeur van VeiligheidNL. "We ontvangen alleen data van 14 spoedeisende hulpen, maar artsen maken zich grote zorgen. Sinds vorig jaar zien we voor het eerst de fatbike in hun rapporten terug."

Video niet beschikbaar

Vooral jongeren zijn betrokken bij deze ongevallen. Onder de 12- tot 15-jarigen heeft maar liefst 24 procent hersenletsel na een ongeluk met een fatbike. Ook komen fracturen en inwendig buikletsel veel voor. De snelle toename van ernstige ongevallen baart artsen zorgen. Bakker: "We meten eind september begin oktober nog een week op alle spoedeisende hulpen om een landelijk gemiddelde te krijgen."

Leeftijdsgrens van 16 jaar

Naast fatbikes is er een bredere trend zichtbaar. Het aantal ebike-ongevallen onder jongeren tot en met 17 jaar is met maar liefst 319 procent gestegen. Hoewel er ook een toename is bij 55-plussers (46 procent), zijn vooral jongeren kwetsbaar.

Morgen stemt de Tweede Kamer over verschillende moties rondom fatbike-maatregelen. Er lijkt een meerderheid voor het invoeren van een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht. VeiligheidNL vindt dat echter te laag. "De grootste groep slachtoffers zit tussen de 12 en 15 jaar. Veel verkeersregels, zoals voor snorfietsen, beginnen vanaf 16 jaar, dus een grens van 14 is lastig te handhaven," aldus Bakker. Daarom roept de organisatie op voor een grens van 16 jaar voor alle ebikes.

Meer maatregelen nodig

VeiligheidNL benadrukt dat een leeftijdsgrens alleen niet voldoende is. Bakker: "We moeten ook kijken naar de infrastructuur. Ouders moeten zich daarnaast bewust zijn van de risico's. Laat je kinderen liever op een gewone fiets naar school gaan, dat is ook beter voor hun conditie. En als ze toch een fatbike gebruiken, zorg dan dat ze een helm dragen."

Fatbikes

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie