Oud-belastingadviseur van dj Tiësto en Afrojack uitgeleverd aan VS
- Nieuws
- Oud-belastingadviseur van dj Tiësto en Afrojack uitgeleverd aan VS
Frank Butselaar, alias de fiscalist van de sterren, werd afgelopen zondag uitgeleverd aan de VS door Italië. Butselaar wordt door het Amerikaanse Openbaar Ministerie beschuldigd van het creëren van regelingen voor belastingontduiking. Dit zou hij voor zeer vermogende klanten gedaan hebben, zoals dj Tiësto en Afrojack. Als hij in de VS schuldig wordt bevonden, hangt hem maximaal acht jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Onderzoeksjournalist van het Financieel Dagblad Bart Mos sprak deze zomer nog met de belastingadviseur. "Hij wist goed uit te leggen waarom hij die constructies gebouwd had", vertelt Mos in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Volgens Mos beweert Butselaar dat de beschuldigingen ongegrond zijn. "Hij heeft nooit belasting willen ontduiken namens zijn cliënten, maar hij heeft de dubbele belasting willen voorkomen. Daar heb je last van als je als dj over de hele wereld vliegt en overal optreedt", zegt Mos.
"Als je als dj in Hongkong optreedt moet je in Hongkong gelijk afrekenen voor de omzet die je daar maakt", legt Mos uit. Wanneer de dj terugkeert naar zijn thuisland, moet hij daar opnieuw belasting betalen. Butselaar bedacht een constructie waardoor cliënten konden voorkomen om in hun thuisland óók nog belasting te betalen. Namelijk: door de rest van het verdiende bedrag uit te laten betalen in Cyprus. "Daar is een hele lage belasting van tien procent", aldus Mos. Volgens Butselaar is dit een legale regeling.
Financiële worstelingen
"Onzin", was het eerste wat Annemarieke Butselaar, echtgenote van de belastingadviseur, zei wanneer zij over de beschuldigingen aan haar man hoorde. "Ik ken mijn man heel goed, en dit is niet een beeld dat bij mijn man past", voegt ze toe.
Het gaat financieel slecht met het gezin, door de vele rechtsprocedures die volgden na de arrestatie, vertelt Annemarieke Butselaar. "Wij zijn al vijf en half jaar in gevecht met het OM hier. Daar is nu Italië bijgekomen en nu nog Amerika. Wat dat betreft is de bodem wel bereikt", zegt ze.
Uitlevering
Het proces naar de uitlevering was een onzekere tijd voor het gezin. Een uitlevering naar Amerika hing namelijk al enige tijd boven hun hoofd. "Het voelde als een hele slechte film. Ik heb maanden in een soort overlevingsmodus gestaan", vertelt Annemarieke Butselaar.
De Nederlandse staat weigerde tot driemaal toe een uitlevering van Butselaar aan Nederland. "Ze hadden een Europees arrestatiebevel kunnen uitvaardigen. Dat hebben ze drie keer geweigerd, zonder daarvoor een goede motivatie te geven", zegt Annemarieke Butselaar. "Zij hadden mijn man en mijn gezin daarmee heel veel ellende kunnen besparen."
Volgens Bart Mos had Butselaar in Nederland een veel sterkere rechtspositie gehad. "Als hij dan in Amerika veroordeeld zou worden, had hij zijn straf in Nederland kunnen uitzitten. Daar kan hij nu wel naar fluiten", zegt Mos.