Wietproef in tien gemeenten en 'niet te radicaal, zoals in Canada'
- Nieuws
- Wietproef in tien gemeenten en 'niet te radicaal, zoals in Canada'
Tien gemeenten doen mee aan het experiment met staatswiet; tien is het maximale aantal dat in het regeerakkoord was afgesproken. Onder de deelnemende gemeenten zijn in elk geval Tilburg, Almere en Breda, bevestigen bronnen aan de NOS. De bedoeling is dat de proef in 2021 begint.
Tien steden doen mee aan wietproef
Morgen komt een commissie onder leiding van hoogleraar Knottnerus met een advies over de complete lijst van gemeenten die meedoen en verwacht wordt dat het kabinet die aanbeveling volgt.
Grote steden doen niet mee
Nu zijn de teelt en levering van cannabis aan coffeeshops verboden en wordt verkoop, onder voorwaarden, gedoogd. In het regeerakkoord staat dat er experimenten worden gedaan met het telen van wiet door de staat en levering aan coffeeshops in zes tot tien gemeenten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Het kabinet kiest nu dus voor tien. Het was al langer duidelijk dat de vier grote steden niet meewerken. Onder meer de eis dat in een deelnemende gemeente alle coffeeshops moeten meedoen, stuit bij hen op weerstand.
Criminaliteit, veiligheid en volksgezondheid
De proef met het telen van staatswiet is in het regeerakkoord gekomen op verzoek van D66. Doel van het experiment is om te onderzoeken of en hoe op kwaliteit gecontroleerde wiet aan coffeeshops kan worden geleverd.
Daarbij worden de effecten op criminaliteit, veiligheid, overlast en volksgezondheid bekeken. De Tweede Kamer ging begin dit jaar akkoord met de wet, waarin de proef wordt geregeld. De Eerste Kamer moet nog met het voorstel instemmen.
Burgemeester Depla, van Breda, is al jaren een voorvechter van de wietproef. Daarbij vindt hij het wel belangrijk dat de kwaliteit en prijs van de gereguleerde wiet op zijn minst concurrerend is met hetgeen in de shops nu wordt aangeboden.
"Anders ontstaat straathandel met alle ellende van dien. Daarom is goede voorbereiding met consumenten en telers heel belangrijk", aldus Depla.