Binnenland
AVROTROS

Olé of Mamma Mia: Waar komt cannelloni echt vandaan?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Olé of Mamma Mia: Waar komt cannelloni echt vandaan?

Wie vulde als eerste pastarolletjes met vlees, groente en saus en noemde het cannelloni? Volgens de een zijn het de Spanjaarden, anderen zeggen juist dat het de Italianen zijn. Discussies over de herkomst van eten maken veel los, maar een duidelijk antwoord is vaak lastig te vinden. "Het idee van nationale keukens klopt niet helemaal."

Video niet beschikbaar

Zo werd in het populaire datingprogramma B&B Vol Liefde door kasteelheer Albert Diks stellig beweerd dat cannelloni uit Spanje komt. Maar dat blijkt niet waar.

Italië

"Ik snapte de verwarring, maar nee, cannelloni komt niet uit Spanje", zegt Raquel Palla Lorden, schrijver van De Bijbel van de Spaanse Keuken. "Het is in de 18de eeuw door Italiaanse chefs meegenomen naar Catalonië, waar het inmiddels ook een bekend gerecht is geworden."

De Spaanse versie van cannelloni wordt traditioneel gegeten tijdens San Esteban op 26 december. "In principe wordt de cannelloni gevuld met het overgebleven vlees van de dag ervoor." Zo maakten de Spanjaarden er hun eigen gerecht van.

Verhuizing van chefs

En dat maakt de discussie wel lastig. Want als het gerecht al zo lang in Spanje is en een eigen geschiedenis en bereidingswijze heeft, is het dan niet Spaans? Daar kan je discussie over voeren, zegt Palla Lorden. "Rond de 18de eeuw was er veel verplaatsing van chefs naar grote steden in Spanje. Dus je ziet veel Franse en Italiaanse invloeden."

"Elk gerecht stamt vaak af van een ander gerecht. Dus de Catalanen zullen de cannelloni zoals zij hem maken vast claimen, maar niet zoals die ooit uit Italië is meegenomen. Hierbij is heel duidelijk: het is een verbastering van het Italiaanse gerecht."

Lees de rest van het artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie