Binnenland
AVROTROS

'Kosten CoronaMelder-app waren het ruimschoots waard'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kosten CoronaMelder-app waren het ruimschoots waard'

De CoronaMelder-app heeft tot nu toe 23 miljoen euro gekost, zo heeft het ministerie van Volksgezondheid laten weten. De app werd in opdracht van de overheid ontwikkeld en in oktober 2020 in gebruik genomen. De CoronaMelder waarschuwt gebruikers als ze in contact zijn geweest met iemand die corona blijkt te hebben.

Video niet beschikbaar

Campagne

De kosten van de CoronaMelder stijgen nog steeds. "Die zitten voornamelijk in de ontwikkeling van de app, het onderhoud, het maken van updates, het hosten daarvan en ook in de publiciteitscampagne die ze aan het begin gevoerd hebben om mensen te motiveren om de app te installeren en te gebruiken", vertelt economisch onderzoeker Joost Poort van het Instituut van Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam.

Poort deed onderzoek naar de kosten en baten van de CoronaMelder voor een rapport dat later deze maand verschijnt.

Indirecte kosten

Met de app zijn naast directe kosten behoorlijk wat indirecte kosten gemoeid, zo vertelt Poort. "Als mensen een melding krijgen van de app moeten ze zich laten testen, zo was het dringende advies. Dan heb je het over de kosten van de test zelf, die de mensen zelf niet hoeven te betalen, maar de maatschappij wel."

"Maar ook de meer indirecte kosten die samenhangen met het feit dat mensen in quarantaine moeten totdat ze een testuitslag hebben, niet haar hun werk kunnen, niet naar school. Ze verliezen productiviteit, moeten naar het testcentrum rijden en daar is een prijskaartje aan te hangen", zegt Poort.

Baten

Poort berekende ook wat de CoronaMelder uiteindelijk opleverde. "Het RIVM heeft in het voorjaar van 2021 een evaluatie gedaan waarin cijfers staan over het aantal mensen die een melding kreeg en een test heeft moeten ondergaan, maar ook van het aantal mensen dat naar alle waarschijnlijkheid zich niet bewust was geweest van zijn besmetting als de app de waarschuwing niet had gegeven."

"De mensen zelf zijn daar niet mee geholpen, want zijn dan al besmet, maar hebben als het goed is wel hun gedrag aangepast en daardoor andere mensen niet besmet. Ook daar zijn berekeningen van te maken hoeveel besmettingen er voorkomen zijn en wat leidde tot minder ziekte, minder ziekenhuisopnames, minder ic-opnames en minder sterfgevallen. Hoe hard en economisch dat ook klinkt, daar kan je ook een prijskaartje aan hangen. Tel je die cijfers op, blijkt het toch dat de baten ruimschoots opwegen tegen de kosten.”

Waard

Wat een dodelijke infectie ongeveer kost is niet te zeggen. "Dat is glad ijs", vertelt Poort. "In mijn analyse heb ik gekeken of de baten opwegen tegen de kosten per sterfgeval. Dan kom je op een paar ton uit per vermeden sterfgeval. Dus de app, met alle rompslomp en kosten van extra testen en testen die ten onrechte zijn uitgevoerd, leverde maatschappelijke kosten op ten hoogte van ongeveer twee ton per vermeden sterfgeval. Ik denk dat de meeste mensen wel het gevoel hebben dat het vermijden van een sterfgeval ons twee ton waard is."

CoronaMelder kostte 23 miljoen euro

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie