Welke dieren leven op klimop?
- Nieuws
- Welke dieren leven op klimop?
Klimop is een plant waar de meeste mensen zomaar voorbij lopen. Maar dat is zonde, want er komen ontzettend veel insecten af op deze klimplant. Gek dus eigenlijk, dat er in Nederland nog nooit onderzoek is gedaan naar wat er hier op de klimop leeft. Reden genoeg voor Maegan Hanekom, bachelorstudent biologie in Leiden, om door de stad te trekken met haar netje. Vroege Vogels mocht een middag met haar mee.
Klimop bloeit in het najaar, van september tot en met november. Sommige kunnen zelf in de kerst nog bloeien. Omdat de meeste planten deze periode van het jaar uitgebloeid zijn, is de klimop een van de laatste planten die insecten van voedsel kunnen voorzien. En dat doen ze! Tref je in het najaar een bloeiende klimop in de zon, dan kun je het horen gonzen van leven.
Omgeving is belangrijk
Wespen, bijen en bromvliegen vond Maegan Hanekom heel veel. En ook bijvoorbeeld de doodskopzweefvlieg, de stadsreus en de speciale klimopbij vond zij in de klimop. De klimopbij is speciaal voor klimop en die vond ze wel drie keer.
Onderzoek in Groot-Brittannië en Italië wijst erop dat het veel uitmaakt hoe de insectenpopulaties in de omgeving eruit zien. Dat vond Hanekom ook in Leiden. Op plekken rond de hortus, waar bijenkasten staan, zag ze meer bijen op de klimop afkomen dan op andere plekken.
foto: Vroege Vogels
Doodskopzweefvlieg
Liever kwijt dan rijk
Heel populair is de klimop niet. Hij woekert en beschadigt de huizen waar hij tegenop klimt. Maar volgens Hanekom is het zonde om hem weg te halen. Volgens haar is klimop echt een 'hoeksteensoort'. Een plant die niet alleen belangrijk is voor insecten, maar ook als broedplaats voor vogels. Zij adviseert daarom om hem lekker te laten staan.
foto: Vroege Vogels
Maegan Hanekom en haar netje
foto: Vroege Vogels
De dieren die Maegan Hanekom tegenkwam in de klimop
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.