Analyse: christelijke stem gaf Trump beslissende zet
- Nieuws
- Analyse: christelijke stem gaf Trump beslissende zet
[EO] Veel Amerikaanse christenen hebben gisteren op Donald Trump gestemd. Volgens sommige cijfers zelfs 80 procent. Trump oogst daarmee meer christelijke steun dan Republikeinse voorgangers als Bush, McCain en Romney. De Trump-stem komt vooral van de 'white evangelicals'.
Dit tot afgrijzen van veel geloofsgenoten in Amerika en aan deze kant van de oceaan. Zoals van cultuurtheoloog Frank Bosman, die deze week op NPO Radio 1 zijn ongeloof over de christelijke stem voor Trump niet onder stoelen of banken stak.
Hoe kan het dat christenen massaal stemmen op een man die excelleert in de zeven hoofdzonden, vraagt hij zich af. Trump zou in het rijtje hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, woede, onmatigheid en luiheid hooguit een onvoldoende scoren op de laatste.
Hoe verantwoorden onze geloofsgenoten hun stem op een man die christelijke normen en waarden met voeten treedt? Verslaggever Klaas Jan Baas kwam na een reis voor NPO Radio 1 door de Amerikaanse Bible Belt tot vijf redenen:
1. Trump is niet Hillary
2. Hij hoort niet bij de politieke elite
3. Hij stopt de afbraak van symbolen van Amerika als 'christelijke natie'
4. Hij heeft beloofd conservatieve rechters (pro-life) te benoemen in het Hooggerechtshof
5. Hij wil islamisering stoppen
De doorslaggevende factor in bovenstaand rijtje is de hekel aan Hillary Clinton. Maar liefst 70 procent van de evangelicals wijst Clinton af. De liberale opvattingen van Clinton en haar standpunt over abortus zijn de voornaamste factoren. Dat Clinton zelf een belijdend christen is doet daar niks meer aan af.
Klaas Jan Baas maakte voor NPO Radio 1 een serie reportages over waarom christenen op Trump stemmen. De serie is te beluisteren op deze pagina en ook beschikbaar als podcast.
De ene christen is de andere niet
De blanke evangelische christenen vormen een orthodoxe subgroep binnen het Amerikaanse protestantisme. Het is een verzamelnaam, want een sluitende definitie van 'de evangelical' bestaat niet. De een is een trouwe kerkganger, de ander bepaald niet.
Wat wel telt: ze zijn met velen. Ze vormen een vijfde van alle geregistreerde kiezers en een derde van de achterban van de Republikeinen. Evangelicals hechten sterk aan ethische thema's als abortus en het homohuwelijk. In hun steun aan Trump hebben ze binnen de Amerikaanse kerken een bijzondere positie.
Volgens de Washington Post stemden de protestanten en katholieken in meerderheid op Clinton. Alleen de aanhangers van de Mormoonse Kerk zijn net als de evangelicals in meerderheid op de hand van Trump. Het neemt niet weg dat christelijke opiniemakers in Amerika tot op het bot verdeeld zijn over de steun van hun geloofsgenoten aan de man die nu gekozen is tot president van de Verenigde Staten.
Vaticaan bidt voor Trump
Hoe dan ook, het Vaticaan besloot woensdag te bidden voor Trump. Door Trump in het gebed te betrekken kan God hem verlichten, zei kardinaal-staatssecretaris Pietro Paroli.