Binnenland
KRO-NCRV

Steeds minder kraamzorg: 'Zonder haar was het niet goed afgelopen met de baby'

foto: Picsea
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds minder kraamzorg: 'Zonder haar was het niet goed afgelopen met de baby'

De kleindochter van luisteraar Netty dronk na de geboorte slecht en ging snel achteruit. Door het adequate optreden van de kraamverzorgende werd net op tijd een gezondheidsprobleem ontdekt. Daarom vindt ze het erg dat er steeds minder tijd voor kraamzorg is, zegt ze bij Spraakmakers. "Ze hebben een belangrijke signaleringsfunctie, want zonder haar zou het slecht zijn afgelopen."

Video niet beschikbaar

Waar nieuwe ouders vroeger nog zo’n 80 uur zorg kregen, is dat nu steeds vaker 24 uur. Door personeelstekort zijn er in drukke periodes soms helemaal geen kraamverzorgende beschikbaar en worden jonge ouders zelfs ondergebracht in een kraamhotel.

Ook Janine Klimhuis, directeur voor organisatie Kraamzorg Lunavi, heeft te maken met personeelstekort. "Geboortezorg is niet goed voorspelbaar. De ene dag heb je weinig geboortes, de andere dag een paar."

Videobellen

Om het personeelstekort in drukke periodes op te vangen, hebben ze sinds deze week de mogelijkheid tot videobellen als onderdeel van de kraamzorg. Maar wel als de situatie het toelaat. Dus niet in de eerste dagen na geboorte, niet als het slecht gaat in een gezin en alleen als aanvullend contact.

Zorg op maat

Volgens haar is het belangrijk om 'zorg op maat' te leveren. Ouders met een eerste kindje of in een moeilijke thuissituatie, hebben volgens haar meer zorg nodig dan in een gezin waar het allemaal goed gaat en die al meer kinderen hebben.

Hoeveel zorg er nodig is, wordt vooraf ingeschat en na de geboorte nogmaals bekeken. "Dan kijk je ook of je eventueel kunt uitbreiden." Volgens haar worden kraamverzorgenden - ook als ze niet 80 uur over de vloer komen - zo opgeleid dat ze de belangrijke signaleringsfunctie kunnen blijven uitvoeren.

Quote

Kraamzorg is echt mensenzorg

Verloskundige Sylvia von Kospoth

Digitale zorg

Verloskundige Sylvia von Kospoth pleit ook voor meer zorg op maat. Voor sommige gezinnen is meer kraamzorg nodig dan voor anderen, maar ze is geen fan van de digitale oplossingen. "Kraamzorg en verloskundige zorg is écht mensenzorg." Ze gelooft niet dat het een 'noodoplossing' is. "Als digitaal eenmaal wordt ingezet, ontwikkelt dit zich verder."

Het unieke netwerk van lokale verloskundige- en kraamzorg in Nederland werkt volgens haar heel goed. Doordat verloskundigen dicht bij de cliënten staan, kan er ook eerder worden ingeschat of er meer kraamzorg nodig is. Ze maakt zich dan ook zorgen over wat ze het 'uithollen' van de geboortezorg noemt, waarbij mogelijk in de toekomst steeds meer geboortezorg vanuit het ziekenhuis wordt geregeld. "Als dit weg is, dan is het ook echt weg."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie