Binnenland
NOS

Campagne #effeinchecken moet studenten helpen met zomer-eenzaamheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Campagne #effeinchecken moet studenten helpen met zomer-eenzaamheid

De helft van alle studenten kampt met eenzaamheid deze zomer. Met de nieuwe campagne #effeinchecken wordt opgeroepen eenzame studenten de helpende hand te bieden. Cas van Nieuwenhuizen van stichting 'Door het Geluid' en Frederieke Vriends van stichting 'Mind Us' leggen de noodzaak uit in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"De zomerperiode is het eigenlijk het moment wanneer het sociale contact als student een beetje verwaterd omdat de studentenverenigingen of de sportverenigingen dicht zijn", vertelt Van Nieuwenhuizen. "Je huisgenoten zijn met vakantie, dus je bent opeens alleen thuis of je studie stopt. De werkgroepen die normaal hebt, heb je niet meer. En als iedereen z'n eigen ding doet, dan verlies je elkaar af en toe misschien een beetje uit het oog."

De helft van alle studenten kampt met mentale klachten, stellen de initiatiefnemers. Dat komt mede door corona, volgens hen. "De coronaperiode was afgelopen een paar jaar geleden", aldus Van Nieuwenhuizen. "De studenten die nu studeren, die waren toen op een cruciale leeftijd tussen de vijftien, zestien, zeventien jaar. En dat is eigenlijk een moment waarop je heel erg met je sociale contacten leert omgaan. Dat dat raak je een beetje kwijt tijdens die lockdowns en dat helpt niet voor de mentale gezondheid."

Lockdowns

Dat beaamt Frederieke Vriends van Mind Us, een landelijke stichting voor mentale gezondheid voor jongeren: "Tussen 15 en 25 zijn je hersenen compleet in verbouwing en ben je je ook heel erg sociaal aan het ontwikkelen. Dan ontwikkel je ook de sociale vaardigheden en nieuwe contacten te maken. En juist in die periode van lockdowns hebben jongeren dat niet meer met elkaar op school kunnen doen, maar een beetje online. Maar dat zijn hele andere contacten."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie