Binnenland
EO

Drentse boer verhuist naar Zweden: 'Ik leen me niet langer voor de gekkigheid'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Drentse boer verhuist naar Zweden: 'Ik leen me niet langer voor de gekkigheid'

Er wordt deze dagen koortsachtig overlegd over een landbouwakkoord. Melkveehouder Michiel Rijfkogel wacht het akkoord niet af en verlaat Nederland, zo vertelt hij in Geld of je Leven. "Je moet weten waar je aan toe bent en dat heb je in Nederland niet."

Michiel Rijfkogel in Geld of je Leven, samen met Esther de Snoo en Richard Roddelhof - Geld of je leven

Drentenaar Rijfkogel verhuist naar het zuiden van Zweden. "De koeien zijn verkocht, de grond is verkocht, dus in principe ben ik klaar voor vertrek. We hebben een boerderij op het oog, maar dat moeten we nog wel even rond maken", aldus de boer.

Rijfkogel vindt Nederland geen geschikt land meer om te boeren. "Wat stuit me tegen de borst? Nou, je kunt beter vragen 'wat stuit je niet tegen de borst?'", vertelt hij. "We moeten de grond verschralen, we kunnen er niet genoeg mest op doen. Kunstmest mag wel, maar dan moeten we onze natuurlijke mest afvoeren. Dat is afbraak op de grond en het brengt extra kosten met zich mee. Ook andere dingen die de natuur moeten helpen, kosten boeren alleen maar geld", stelt hij. "Gekkigheid", noemt hij het.

Is er een emigratiegolf van boeren op komst?

Video niet beschikbaar

Emigratie is populair

De Drentenaar is niet de enige die er de brui aan geeft, vertelt agrarisch makelaar Richard Roddelhof, die boeren helpt om naar het buitenland te gaan. "De laatste jaren is emigratie alleen maar populairder geworden. Eigenlijk al sinds 2017, toen de fosfaatrechten werden ingevoerd. Sinds die tijd zijn er alleen maar regels bijgekomen, met name voor melkveehouders."

Uit onderzoek van de Nieuwe Oogst overweegt 19 procent van de boeren emigratie. Zweden is een populair land, maar in Europa zijn ook Denemarken en Duitsland in trek. "Daar is duidelijkheid in beleid. In Denemarken weet je al waar je in 2034 naartoe moet werken als boer. Dan kun je investeren. Duidelijkheid is belangrijk voor een ondernemer en het mist in Nederland", aldus Roddelhof. In de landen die in trek zijn, is er ook meer ruimte waardoor boeren makkelijker kunnen extensiveren. Ook de grondprijzen zijn een stuk lager.

'Zweden wil melk'

Volgens Rijfkogel is Zweden een aantrekkelijk land omdat er een tekort is aan melk. "Zweden heeft door dat het belangrijk is om zelfvoorzienend te zijn." Hij herkent wat Roddelhof zegt: het is daar duidelijk waar je aan toe bent terwijl dat in Nederland ontbreekt: "Vandaag moet je dit, het kan best wezen dat het morgen wat anders is, en zie maar hoe je het rond krijgt."

Ook de sfeer rondom boeren is een stuk positiever: "Ze leggen bijna de rode loper voor je uit. Nederlandse boeren zijn daar welkom", aldus de melkveehouder.

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie