Binnenland
WNL

Drie aanhoudingen na vondst drugs in hulpgoederen Turkije

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie aanhoudingen na vondst drugs in hulpgoederen Turkije

De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft afgelopen maandag in Den Haag drie personen aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting. De zaak kwam aan het rollen toen er in februari 2023 drugs werd gevonden in een vrachtwagen vol hulpgoederen die onderweg was naar het getroffen aardbevingsgebied in Turkije. Dat meldt de Arbeidsinspectie aan de podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Het vermoeden is dat de verdachten in georganiseerd verband meerdere vrachtwagenchauffeurs met de Turkse nationaliteit illegaal te werk hebben gesteld, extreem lange werkdagen lieten draaien en te weinig loon uitbetaalden. De Opsporingsdienst heeft drie aanhoudingen verricht en ook contant geld en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Verder is beslag gelegd op een woning.

De zaak kwam aan het licht in februari 2023. In het zuiden van Turkije vielen duizenden doden en gewonden na een aardbeving. De Turkse gemeenschap in Nederland zamelde massaal hulpgoederen in om met vrachtwagens naar Turkije te rijden. In Nederland werd gezocht naar Turkse chauffeurs om dit te doen.

Vier Turkse mannen werden in Nederland door de verdachten in deze zaak benaderd om hulpgoederen naar Turkije te brengen. Bij het laden van de vrachtwagens, kwamen de chauffeurs erachter dat er verdovende middelen in de pakketten zaten. Het vermoeden bestond dat die naar Turkije moesten worden gesmokkeld via dat hulpgoederentransport. Ze besloten hierop naar de politie te gaan. Toen de politie daadwerkelijk drugs aantrof in de vrachtwagen leidde dat in heel Nederland tot verontwaardigde reacties.

Ook de Arbeidsinspectie werd ingeschakeld om onderzoek te doen naar de betrokken ondernemingen en mogelijke overtredingen van de arbeidswetten. Uit onderzoek kwamen signalen van arbeidsuitbuiting naar voren, waarna is besloten om een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie