Binnenland
MAX

Btw-verhoging op kunst en cultuur 'allesbehalve goed idee': 'Neurobiologisch gezien erg belangrijk voor ons bestaan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Btw-verhoging op kunst en cultuur 'allesbehalve goed idee': 'Neurobiologisch gezien erg belangrijk voor ons bestaan'

De recente plannen van het kabinet om de btw op kunst en cultuur te verhogen leidde al tot felle kritiek, en nu ook vanuit de wetenschappelijke hoek. Neurobioloog Brankele Frank betoogt dat kunst en cultuur van groot belang zijn voor de volksgezondheid en ons welzijn, zowel fysiek als mentaal. In Villa VdB deelt ze haar zorgen over de schadelijke effecten van deze maatregel.

Video niet beschikbaar

Kunst en cultuur essentieel voor cognitieve ontwikkeling

Frank benadrukt dat kunst en cultuur een essentiële rol spelen in onze cognitieve ontwikkeling, vooral bij kinderen. "Als je kinderen iets creatiefs laat doen, of dat nu dans, muziek of beeldende kunst is, verbeteren ze hun aandacht, hun geheugen en hun leervermogen. Dit komt doordat creativiteit de hersenverbindingen versterkt die cruciaal zijn voor leren en geheugen", legt zij uit. Ook de neuroplasticiteit, het vermogen van hersencellen om nieuwe verbindingen te maken, wordt gestimuleerd door kunstbeoefening: "Het zorgt ervoor dat je niet alleen beter kunt leren, maar ook flexibeler kunt reageren op je omgeving."

Het belang van deze neurobiologische processen is volgens Frank niet te onderschatten: "Creatief bezig zijn leidt tot betere prestaties op het gebied van intelligentie, ruimtelijke vaardigheden, emotieregulatie en zelfs leesvaardigheid. Het is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling."

Positief effect op mentale gezondheid

Daarnaast wijst Frank op de positieve effecten van kunst en cultuur op onze mentale gezondheid, zowel bij jong als oud. "Als je dagelijks iets creatiefs doet, maakt het niet uit wat, voel je je de volgende dag vaak blijer en positiever", vertelt zij. "Het verhoogt je positieve gevoelens, ook al heeft het misschien niet direct invloed op je negatieve emoties."

Volgens Frank is dit effect niet alleen waardevol voor jongeren, maar juist ook voor ouderen. "Onder Japanse ouderen is er een studie gedaan waaruit bleek dat mensen die regelmatig creatief bezig zijn – of het nu schilderen, tekenen of muziek maken is – een significant lager risico lopen om cognitief achteruit te gaan", legt zij uit. "Creativiteit beschermt je tegen de biologische neergang die met ouderdom gepaard gaat."

Kunst als therapie

Naast de voordelen voor het algehele welzijn, benadrukt Frank ook het belang van kunst in therapeutische processen. "Therapieën die gebaseerd zijn op kunst, en vooral muziek, zijn bewezen effectief bij mensen met depressies en angststoornissen", zegt zij. "Maar het gaat verder dan dat: zelfs bij neurologische aandoeningen, zoals na een beroerte, helpt kunsttherapie mensen hun motorische vaardigheden opnieuw te leren."

Frank wijst erop dat kunsttherapieën op veel verschillende manieren bijdragen aan herstel en gezondheid. "Of je nu mentale problemen hebt of moet revalideren na een beroerte: kunst kan je helpen je beter te voelen en sneller te herstellen."

'Onbegrijpelijke bezuiniging'

Frank is dan ook scherp in haar kritiek op de kabinetsplannen om kunst en cultuur duurder en minder toegankelijk te maken. "Het kabinet haalt geld weg bij zorg, onderwijs, wetenschap, en kunst en cultuur, terwijl deze sectoren juist enorm belangrijk zijn voor de volksgezondheid," stelt ze. "Het wordt vaak weggezet als een linkse hobby, maar kunst en cultuur zijn absoluut geen luxe. Neurobiologisch gezien zijn ze cruciaal voor ons voortbestaan, ongeacht politieke voorkeur, sociale status of inkomen."

Ze sluit af met een duidelijke boodschap: "Als we mensen gezond willen houden, dan moeten we juist investeren in kunst en cultuur."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie