Binnenland
KRO-NCRV

'Vrouwen worden snel voor slet uitgemaakt'

foto: ANP / Miss Nederland verkiezing 2012foto: ANP / Miss Nederland verkiezing 2012
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwen worden snel voor slet uitgemaakt'

Meiden hebben te maken met tegenstrijdige verwachtingen. Aan de ene kant worstelen ze met schoonheidsidealen, maar tegelijkertijd is er ook de druk om niet te overdrijven. Want wie een foto publiceert met een laag uitgesneden shirtje, wordt al snel voor ‘slet’ uitgemaakt.

Dat vertelt Marijke Naezer van de Radboud Universiteit Nijmegen in Spraakmakers. Naezer doet onderzoek naar jongeren en seksualiteit. "Het kan voor meiden heel dwingend zijn om er goed uit te zien."

Video niet beschikbaar

In de finale van de Miss Nederland verkiezing strijden vanavond twaalf schoonheden om de prestigieuze titel. Terwijl de organisatie van Miss America besloot om de bikinironde te schrappen, doet de Nederlandse organisatie de bikinironde niet in de ban.

Een gemiste kans, vindt Naezer. "Het probleem met die bikinironde is dat we blijven hangen in het beeld van de fysiek aantrekkelijke vrouw. De nadruk ligt op het uiterlijk: vrouwen zijn interessant als decoratiemateriaal, het gaat niet om de inhoud." Volgens de onderzoeker zie je dat verschijnsel ook aan tafel bij talkshows: het gaat nog te vaak om hoe een vrouw eruitziet. "Je hoort nooit: wat had die man een gek pak aan."

Het is voor de modellen van Miss Nederland prettig dat ze aan de schoonheidsstandaard voldoen, maar Naezer benadrukt dat het voor de meeste mensen niet geldt. "Uit mijn onderzoek onder jongeren tussen de 12 en 18 jaar blijkt dat veel van hen niet aan het schoonheidsideaal kunnen of willen voldoen, maar door dit soort verkiezingen wél een ideaalbeeld krijgen voorgeschoteld."

Mannen in pakken

Joost Eerdmans, oud-wethouder namens Leefbaar Rotterdam, heeft geen enkel bezwaar tegen de bikinironde. "Een beetje druk is helemaal niet verkeerd", betoogt hij. "Met de bikinironde kunnen die vrouwen bovendien laten zien hoe hard ze getraind hebben om zo’n mooi lijf te krijgen."

Het schoonheidsideaal is volgens Eerdmans voor stervelingen vaak onbereikbaar, maar dat is nog geen reden om de bikinironde af te schaffen. "Ik loop soms ook langs een winkel van Suitsupply en zie dan knappe mannen in pakken. Moeten we daar dan oude mannen met dikke buiken neer gaan zetten?"

Ster advertentie
Ster advertentie