Binnenland
EO

Toename supportersgeweld is geen trend, denkt chef Eredivisie: 'Veel opgekropte woede door corona'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toename supportersgeweld is geen trend, denkt chef Eredivisie: 'Veel opgekropte woede door corona'

De toename van supportersgeweld in stadions is niet structureel, maar een reeks incidenten. Dat denkt de directeur van de Eredivisie CV, Jan de Jong. "We zien bijvoorbeeld het bier gooien alweer afnemen, gelukkig. Dat was even een soort hype in heel Europa", zegt hij in Dit is de Dag.

Afgelopen weekend was het bal bij de Gelderse derby NEC-Vitesse en ook bij FC Twente-Willem II was het onrustig. Hier wordt goed op geanticipeerd, vindt De Jong. "Er zijn dit seizoen al meer stadionverboden gegeven dan twee seizoenen geleden (het laatste seizoen met supporters in het stadion, red.)", aldus de voormalig directeur van Feyenoord en de NOS. Volgens hem zijn er geen extra regels nodig tegen het geweld.

De Jong heeft veel contact met de politie, die stelt dat supportersgeweld elk jaar minder wordt. "Er is heel veel agressief geweld in de samenleving. Dat komt door corona. Mensen moeten opgekropte woede kwijt. Dat zie je in het OV, maar ook in het stadion."

Quote

Om een politieke term te gebruiken: we moeten de supporters sensibiliseren…

Jan Brouwer, directeur onderzoeksinstituut Veiligheid en Openbare Orde

Apenrots

Ook Jan Brouwer, directeur van het onderzoeksinstituut Veiligheid en Openbare Orde wil geen nieuwe regels. "We hebben het hier best goed voor elkaar", zegt hij. De Nederlandse wetten tegen voetbalgeweld zijn heel streng, nog strenger dan in bijvoorbeeld Engeland, een land dat bekend staat om zijn hooligans, zegt Brouwer. De KNVB heeft een taak om geweldplegers te vervolgen. "Om een politieke term te gebruiken: we moeten de supporters sensibiliseren…"

Een andere belangrijke oplossing volgens Brouwer in een betere verstandhouding tussen clubs en supporters. "Supportersverenigingen moeten intern eigen toezicht uitoefenen, dat die hun eigen supporters corrigeren. Dat is weggezakt in coronatijd." Ook De Jong denkt dat dit een oplossing is: "Er is altijd een soort hiërarchie in een club, die is anderhalf jaar weggeweest, en die apenrots moet zich weer een beetje herstellen."

Ook spelers kunnen een rol spelen, denkt De Jong. Aanvoerders kunnen bijvoorbeeld supporters oproepen zich te gedragen. “Dat zagen we ook in coronatijd. Niet iedereen luistert naar Mark Rutte of Hugo de Jonge, maar wel naar aanvoerders.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie