Kraken en de huidige woningnood: 'Kraken hoort niet thuis in het strafrecht'
- Nieuws
- Kraken en de huidige woningnood: 'Kraken hoort niet thuis in het strafrecht'
"Geen woning, geen kroning", dat werd door de kraakbeweging op 30 april 1980 tijdens de inhuldiging van Beatrix geroepen. De omvang van de wooncrisis was groot, net als nu. Kraken is sinds 2010 verboden, maar is het met de huidige wooncrisis weer een optie? Tijdens de eenmalige uitzending 10 jaar Koning, nog steeds geen Woning (BNNVARA) praat Stephan Komduur erover met woonactivisten Melissa Koutouzis en Mustapha Eaisaouiyen en advocaat Juanita van Lunen, die zich specialiseert in het woonrecht.
EXTRA: 10 jaar Koning, nog steeds geen Woning - Vroeg!
Advocaat Van Lunen vertelt dat kraken van alle tijden is. Wat wel nieuw is, is het kraakverbod dat sinds 2010 geldt. Hiermee is kraken in alle gevallen strafbaar gesteld als misdrijf. Volgens Van Lunen een 'behoorlijke criminalisering van krakers'.
'Een historische vergissing'
En daarmee ook een historische vergissing, aldus de advocaat. "Kraken hoort niet thuis in het strafrecht." Van Lunen vindt dat krakers geen criminelen zijn, maar mensen die de woningnood aankaarten en zelf een woning nodig hebben. "Ik vind niet dat daar de strafwet voor nodig is, zeker niet omdat er ook andere mogelijkheden zijn."
Volgens Van Lunen is het civiele recht daar uitermate geschikt voor. "Een civiele rechter kan goed de belangen afwegen van eigenaar en krakers, daar is de strafrechter helemaal niet voor nodig." Volgens de woonrechtadvocaat komen kraakzaken überhaupt zelden voor de rechter. "Vaak komen krakers en eigenaren er onderling wel uit."
Video niet beschikbaar
Leegstandwet
Met de kraakwet kwam ook de leegstandwet, die gemeenten dwingt de leegstand binnen hun gebied aan te pakken. Woonactivist Eaisaouiyen vertelt dat van de ruim driehonderd Nederlandse gemeenten, maar zestien een leegstandsverordening hebben. Deze verordening verplicht pandeigenaren het bij de gemeente te melden wanneer hun pand langer dan zes maanden leeg staat. Iets wat volgens Eaisaouiyen tegenwoordig nog maar weinig gebeurt. "Als je leegstand echt wil aanpakken, is de beste manier kraken. Via de leegstandwet wordt het niet aangepakt."
Koutouzis vindt het 'krankzinnig en pervers' dat leegstand op allerlei manieren in stand wordt gehouden. De woonactivist noemt het slechte handhaven van de gemeenten onderdeel van het probleem, maar ook het beboeten van leegstand heeft volgens haar weinig zin: "Het grote geld lacht ons uit, want die hebben daar helemaal geen last van."
Lees ook
Wooncrisis of niet?
Clusterfuck op de woningmarkt
Volgens Koutouzis is het een grote fout geweest dat de overheid dertig jaar geleden bewust de woningmarkt openbrak. "Daarmee werd de sociale huursector enorm gemarginaliseerd en tegelijkertijd kwam er veel ruimte voor particulieren om de huursector uit te buiten." Koutouzis spreekt van een door de overheid gecreëerde clusterfuck: "Kom de vrije huurmarkt regelen en dan dan nemen wij, de overheid, onze verantwoordelijkheid niet meer om de volkshuisvesting uit te breiden. En nu zien we, dertig jaar later, de grootste wooncrisis sinds de Tweede Wereldoorlog."
Advocaat Van Lunen verwacht dat zolang er woningnood en leegstand is, er gekraakt zal worden. "Pas als de woningnood aangepakt wordt, zal ik het rustiger krijgen in mijn werk. En dat is denk ik alleen maar goed."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.