Vakbonden FNV en CNV eisen compensatie voor zorgmedewerkers met long covid: 'ze verdienen respect en ruimhartige compensatie'
- Nieuws
- Vakbonden FNV en CNV eisen compensatie voor zorgmedewerkers met long covid: 'ze verdienen respect en ruimhartige compensatie'
Vakbonden FNV en CNV staan vandaag tegenover de Nederlandse Staat in de rechtbank. De bonden stapten naar de rechter omdat ze financiële compensatie willen voor zorgmedewerkers met long covid, die arbeidsongeschikt zijn verklaard.
Vakbonden FNV en CNV tegenover Nederlandse staat om compensatie zorgmedewerkers met long covid
Video niet beschikbaar
"Wij baseren ons op de cijfers van het UWV, van mensen die al gekeurd zijn voor de arbeidsongeschiktheid. Dat zijn er ongeveer 700, maar we weten ook dat de wachtlijsten erg lang zijn bij het UWV voor de keuring. Dus we gaan uit van ongeveer 1000 man", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong in het NOS Radio 1 Journaal.
Arbeidsongeschikt
"Het gaat heel slecht met deze mensen", zegt Jong. "In 2020 waren het helden van de zorg, zijn ze wat mij betreft nog steeds, dat is inmiddels 3 jaar geleden. Ze zijn in dat jaar ziek geworden en dus langer dan 2 jaar ziek. Dan wordt je ontslagen, maar deze mensen zijn nog steeds ziek. Ze zijn hun baan kwijt en in grote financiële nood." Volgens Jong heeft actie voeren geen zin. "Daar zijn ze te ziek voor. Staken kunnen we ook niet, want ze zijn hun baan kwijt. Dus de gang naar de rechter is het enige wat overblijft."
Aansprakelijk
Volgens Jong is de Staat aansprakelijk voor de opgelopen ziekte. In 2020 liepen veel zorgmedewerkers nog rond zonder de juiste materialen, zoals medische mondmaskers, om patiënten met covid te verzorgen. "Wij kwamen richtlijnen van de WHO niet na, we hebben hier een tekort aan mondkapjes gehad. De hele zaak rond Sywert van Lienden wordt ook wel eens het mondkapjes schandaal genoemd, maar ik vind dit het echte mondkapjesschandaal. Ze hebben gewoon doorgewerkt", zegt Jong. "In de zomer was er inhaalzorg. Toen hebben ze hard door moeten werken, terwijl wij dachten dat we er vanaf waren. Toen kwam het in de herfst weer terug en waren ze nog steeds onbeschermd aan het werk. Er waren ook nog geen vaccinaties."
Luister ook de EO podcast Long Covic, De Schaduwpandemie over de gevolgen van long covid
Long Covid en de kwakzalverindustrie
Compensatie
De Nederlandse overheid heeft aangegeven iets te willen doen voor zorgmedewerkers die long covid zijn opgelopen. Volgens Jong is het alleen nog niet duidelijk hoe dat eruit gaat zien en wanneer het gaat gebeuren. "Daarnaast zegt de Staat ook: we doen dat alleen maar voor de mensen die in de eerste paar maanden ziek zijn geworden. Het is toch een onbegrijpelijk onrecht", vertelt ze. "Minister(Conny Helder) zegt letterlijk tegen ons: ik voel me alleen moreel verantwoordelijk voor die groep. Nou dat gaan we zien vandaag."
De Eerste Kamer heeft een motie aangenomen om 150 miljoen euro te reserveren voor deze slachtoffers. "Dat is fijn om achter de hand te hebben, dat gaan we ook aanvoeren vandaag. Maar de minister laat ons inmiddels anderhalf jaar in het ongewisse."
Voor de vakbonden is het geduld op. "Ze zegt al anderhalf jaar vage toezeggingen. Sinds een jaar doet ze concrete toezeggingen, maar ze traineert ook richting de Tweede Kamer. Daar is een motie aangenomen aan het begin van de zomer, dan wordt het weer over de zomer heen getild over wat ze precies gaat doen. Dan komt ze in september met iets van een regeling van 15.000 euro voor een hele kleine groep, daar gaat ze dan weer advies over vragen aan de Raad van State. Raad van State heeft daarna een heel verstandig advies uitgebracht, dat volgt de minister dan weer niet. Dan schuift ze het weer door naar ons, om het op de CAO-tafel te gaan regelen."
"Nú is er dan eindelijk een toezegging dat ze iets gaat doen, maar dat ze de hoogte van het bedrag niet weet. We zijn het spuug en spuugzat. Dit zijn de mensen die respect en ruimhartige compensatie verdienen. Dit is een schandaal waarvan wij als vakbonden de enige partij zijn die daarvoor strijden, met een aantal partijen in de Tweede Kamer."
RJN Vkaboncen
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.