Binnenland
BNNVARA

Hoe Nederland natuurgebieden verbindt

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Nederland natuurgebieden verbindt

Wildwissel, ecombiduct of eco-aquaduct, allemaal mooie namen voor nagenoeg hetzelfde fenomeen: een verbinding voor wilde dieren tussen twee gebieden. Door wegen en spoorlijnen zijn de leefgebieden van onze dieren in de loop der tijd steeds kleiner geworden. Maar met het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) werden er verschillende knelpunten aangepakt. Hierover vertelt Edgar van der Drift in Vroege Vogels.

Ontsnipperd door allerlei faunavoorzieningen

Ontsnipperd door allerlei faunavoorzieningen

Meerjarenprogramma Ontsnippering

Het eerste project was in 1990, toen er 3 miljoen gulden vrijgemaakt werd voor de aanleg van veertig dassentunnels. Ondertussen zijn er meer dan 178 ecologische knelpunten opgelost. Edgar van der Drift van Alterra was vanaf het begin bij het Meerjarenprogramma Ontsnippering-project betrokken. Hij maakt een lijst van de knelpunten bij wegen, spoorwegen en kanalen. De levensvatbaarheid van dierpopulaties stond daarbij centraal. Het onderzoek gaf niet alleen inzicht in waar de problemen lagen, maar ook in de omvang van de problemen.

Quote

Als de verschillen kleiner worden of zelfs verdwijnen, laat dat zien dat de brug zijn werk doet.

Edgar van der Drift

Edgar: "We analyseerden bijvoorbeeld hoe amfibieën profiteren van een natuurbrug in Noord-Brabant waarop een natte zone is aangelegd. En in Noord-Holland onderzoeken we het effect van natuurbruggen op de levensvatbaarheid van dierpopulaties, waaronder hazelwormen. Op basis van DNA-monsters van de hazelwormen hebben we vastgesteld dat de dieren aan weerszijden van de natuurbrug genetisch van elkaar verschillen. Over een aantal jaar herhalen we deze metingen om te zien of dit verandert. Als de verschillen kleiner worden of zelfs verdwijnen, laat dat zien dat de brug zijn werk doet."

Wildwissels in het buitenland

Een Nederlands hoogstandje, denk je misschien, die ecoducten. Maar niets is minder waar: de eerste faunapassage was Frans. En ook in Zwitserland en Duitsland stikt het van de bruggen en tunnels voor dieren. Maar ook buiten de Europese grenzen worden er ecoducten geplaatst. In India wordt gebouwd aan een ecoduct voor olifanten. In Afrika en Latijns-Amerika zijn er faunapassages voor apen. Daar zijn touwladders over wegen gespannen. In Australië is hetzelfde gedaan voor possums, een buideldier. En in Banff National Park in Canada kan je de onderstaande wildwissel vinden.

Bron: izismile

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie