Hitterecords en klimaatverandering: 'Angst en schuldgevoel naar mijn kinderen'
- Nieuws
- Hitterecords en klimaatverandering: 'Angst en schuldgevoel naar mijn kinderen'
Het ene na het andere hitterecord wordt gebroken en grote delen van de Europa staan in brand. Spraakmakers-luisteraar Henk denkt dat het zijn tijd wel zal duren op deze aarde, maar maakt zich wel zorgen over de toekomst van zijn kleinkinderen. Marijke maakt zich al jaren grote zorgen. "Ik kijk ernaar met angst en schuldgevoel naar mijn kinderen."
Video niet beschikbaar
"We kunnen er niet meer omheen", zegt Marijke bij Stand.nl van Spraakmakers. "Ook al heb je zonnepanelen op je dak, het is onmogelijk om hier als individu iets aan te doen." Ze voelt zich machteloos en denkt dat er een systeemverandering nodig is om de klimaatverandering te stoppen.
We hebben een actieprobleem
Volgens hoogleraar milieufilosofie Marc Davidson helpt het niet om depressief te worden. We hebben volgens hem een actieprobleem. Mensen wijzen naar elkaar, maar op mondiaal niveau wijzen landen naar elkaar wat echte actie in de weg staat.
Klimaatverdrag zonder vrijwilligheid
In het Klimaatverdrag van Parijs hebben landen wereldwijd afgesproken om de opwarming van de aarde te beteugelen, maar de vrijwilligheid om je aan die afspraak te houden is 'funest' en werkt niet, zegt hij. "Het grote probleem als je met alle landen van de wereld om de tafel zit, is dat er ook een prijskaartje aan hangt." Dat zijn moeilijk onderhandelingen, zegt Davidson, maar uiteindelijk kunnen we het klimaatprobleem alleen oplossen door mondiale afspraken, denkt hij.
'Begin bij de kinderen'
De beste manier om mensen de urgentie van het klimaatprobleem mee te geven, is via het onderwijs denkt Arjen Wals, hoogleraar Leren voor Duurzaamheid. "Als je een systeem wil veranderen, dan moet je beginnen bij kinderen", zegt hij.
Volgens de hoogleraar van de Wageningen Universiteit is dit geen vrijbrief om de volgende generatie op te zadelen met de problemen die wij veroorzaakt hebben. Maar er is een diepere cultuurverandering nodig om de aarde te redden. "Onderwijs is ontzettend belangrijk om jonge mensen voor te bereiden op de wereld die in ontwikkeling is."
Hij ziet nu te weinig nadruk op klimaat, vergroening, circulaire economie en het ontwikkelen van inlevingsvermogen op scholen. "Dat ontbreekt nu volledig in ons onderwijs en dat zou de tot de basis moeten behoren."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.