Hangjongeren in Arnhemse wijk Presikhaaf: hulp vanuit verschillende hoeken, overlast moet stoppen
- Nieuws
- Hangjongeren in Arnhemse wijk Presikhaaf: hulp vanuit verschillende hoeken, overlast moet stoppen
Als voormalig Vogelaarwijk staat Presikhaaf bekend als een van de armste wijken van Arnhem. Veel jongeren groeien op in gezinnen onder de armoedegrens, en gebruiken de straat als ontmoetingsplaats en uitlaatklep. In veel gevallen is dat onschuldig, maar soms loopt het uit tot overlast of worden jongeren geronseld voor criminele klusjes. "Mijn zoon durfde niet meer naar beneden te lopen om de fiets uit de garage te halen", vertelt Bram Derix, ex-bewoner van De Houtmanstraat in Presikhaaf, in 5 Dagen.
Bram Derix woonde met veel plezier aan De Houtmanstraat in Presikhaaf. "Er werden volkstuintjes gemaakt, er waren barbecues, iedereen kende elkaar. Dat was toch een heel fijn gevoel altijd", vertelt Derix. Dat woonplezier nam af nadat hij in toenemende mate overlast ervoer van hangjongeren in de buurt. "Dat ging van simpel hangen met muziek, tot het dealen van drugs", zegt Derix.
De druppel
Een jaar geleden viel de druppel die de emmer deed overlopen. Derix: "Toen zag mijn vrouw dat een van die jongens een vleesmes van iets van 30 of 40 centimeter bij zich had." Samen besloten ze de jongeren niet meer aan te spreken op hun gedrag, uit angst voor de gevolgen. Het gezin voelde zich niet meer veilig in de buurt. "Mijn zoon durfde niet meer naar beneden te lopen om de fiets uit de garage te halen. Zo wil je je kinderen niet moeten opvoeden." Derix besloot met zijn gezin te verhuizen naar een ander deel van de wijk. Negen andere personen verhuisden vanwege de overlast.
Presikhaaf University
In de wijk Presikhaaf zijn verschillende initiatieven die jongeren van de straat af willen houden en kansen willen bieden. Een van die initiatieven is Presikhaaf University, waar ruim vijftig vrijwilligers zich inzetten voor jongeren uit de buurt. Één van die jongeren is Nigel (16), hij loopt nu twee jaar mee met Presikhaaf University. "In het verleden had ik niet altijd de juiste vrienden om me heen. Ik deed niet altijd de juiste dingen. Ik ging herrie schoppen, overlast veroorzaken, dat soort dingen. Niet echt de grote dingen. Ik was nog jong," vertelt Nigel. "Ik denk dat ik er in ben gerold door de mensen om me heen, maar ik ben er wel goed uitgekomen." Daarvoor dankt hij Presikhaaf University, waar hij terechtkwam.
Rondjes door de wijk
De jongerenwerkers van Presikhaaf University fietsen rondes door de wijk, en spreken daarbij jongeren aan. "Door op straat elkaar vaak te zien, vaak te spreken, een boks te geven en die band aan te gaan met elkaar. We proberen ook vooral niet te oordelen als jongerenwerkers. En te kijken van, oké, wat zit er achter die voordeur? Wat is zijn potentie?", vertelt Abdelilah El Malki, jongerenwerker bij de organisatie.
Ook Jay (19) is één van die jongeren die via zo'n rondje door de wijk met Presikhaaf University in contact kwam. Hij loopt nu een half jaar stage bij The Point, een servicepunt in het winkelcentrum in de buurt, en dat gaat goed. Voorheen hing hij veel op straat, "maar sinds ik in aanraking ben gekomen met Presikhaaf University doe ik dat niet meer", vertelt Jay. "Ik zocht hulp die Presikhaaf University mij kon bieden. Ik zocht gewoon iemand om mee te praten eigenlijk, toen dingen niet zo goed liepen op school."
Altijd aan
De University organiseert verschillende activiteiten om de jongeren te inspireren en helpen. "Door activiteiten na school kun je met andere kinderen in contact komen. Het zijn activiteiten waarin je moet samenwerken, waardoor je elkaar leert kennen", vertelt Mustafa (14). Hij is vaak aanwezig bij de georganiseerde activiteiten die variëren van sport tot huiswerkbegeleiding, en van communicatie- en sollicitatietrainingen tot talentontwikkeling.
De jongerenwerkers achter de University staan altijd voor de jongeren klaar. "Je moet bereid zijn om ook op langere termijn die band aan te gaan met de jongeren en ook daarin te investeren. Dus dat betekent dat wij 24 uur aan staan", vertelt jongerenwerker Abdelilah El Malki. "Als ik om 2 uur ‘s nachts een appje krijg van Nigel, dan reageer ik daarop en ga ik hem helpen. Daarmee kun je op langere termijn wel het verschil maken."
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.