Binnenland
MAX

Honden en katten lijden door coronacrisis

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Honden en katten lijden door coronacrisis

Huisdieren vinden het helemaal niet leuk dat jij nu zoveel thuis bent door de coronacrisis, stelt dierenarts Martijntje van der Veer in Nieuwsweekend.

Video niet beschikbaar

Nu mensen thuis moeten blijven, hebben ze meer tijd om aandacht aan hun huisdieren te geven. Dat lijkt goed nieuws voor diezelfde huisdieren, maar dat is het maar zeer ten dele. "Wat we nu bijvoorbeeld veel zien is dat de poten van honden sneller slijten omdat er meer met ze gelopen wordt", zegt dierenarts Martijntje van der Veer in Nieuwsweekend.

Een ander fenomeen dat ze de afgelopen tijd vaker in haar praktijk ziet is verwondingen bij honden die door het gooien met stokken zijn opgelopen. Van der Veer: "Mijn advies is: gooi nooit met stokken. Als een hond een stok verkeerd opvangt kan die stok hun keel in schieten en dat kan voor ernstig letsel zorgen."

Niet alleen honden hebben last van corona, ook katten merken veel van de coronacrisis. Steeds meer katten krijgen te maken met stessklachten volgens Van der Veer. "Katten zijn van nature dieren die alleen leven en graag op zichzelf zijn. Nu iedereen ineens thuis is zorgt dat voor veel stress. En stress resulteert vaak in een blaasontsteking."

Antidepressiva

Een enkele keer komt het voor dat een dier dusdanig raar gedrag vertoond dat deze antidepressiva voorgeschreven krijgt. Het is het laatste redmiddel om het gedrag van een huisdier te corrigeren, maar volgens Van der Veer wordt er vaak vergeten dat wat wij als ongewenst gedrag zien, natuurlijk gedrag kan zijn voor zo’n dier. "We kijken daarom ook vaak of we de leefsituatie kunnen verbeteren en als dat niet lukt dan moeten we een enkele keer overgaan op antidepressiva."

Asiel

Opmerkelijk is ook dat de asiels steeds leger raken, steeds meer mensen kiezen ervoor om in deze tijd een huisdier te adopteren. Weet wel wat je doet, zegt Van der Veer: "Realiseer je wel dat katten en honden gemiddeld tussen de twaalf en vijftien jaar oud worden. Nu heb je er misschien tijd voor, maar vraag je wel altijd af of je dat na de crisis ook nog hebt." Anders stromen de asiels weer vol. 

Het Coronaleed dat huisdierenleed heet

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie